Ukinute dvoranske utrke na 200m

Na 19. kongresu Europske atletske federacije (EAA), što se održava u Ljubljani, iz programa Europskih dvoranskih prvenstava izbačene su utrke na 200 metara.

Predstavnici 46 europskih zemalja raspravljali su i o ideji da se po uzoru na svjetska prvenstva i smotre najboljih atletičara Starog kontinenta održavaju svake dvije godine. Iako se velika većina delegata pozitivno izjasnila o toj ideji još uvijek će se pričekati na njezinu realizaciju, jer je atletski kalendar do 2009. godine popunjen.

Na sjednici su predstavljeni i neki zanimljivi podaci. Na posljednjem SP-u 2003. godine u Parizu europski atletičari osvojili su 70 medalja (17 zlatnih, 26 srebrnih i 27 brončanih), što je 50,7 posto svih odličja. Na OI u Ateni godinu dana kasnije Europljanima je pripalo 67 atletskih odličja (22 zlatne, 20 srebrnih, 25 brončanih), što je 48 posto. Na natjecanjima pod okriljem EAA-a obavljeno je 983 dopinških testova, na kojima je bilo 41 pozitivnih nalaza.

Na Kongresu su dodijeljene nagrade i priznanja. Tako je Irac Al Guy postao počasnim članom EAA-a, a plakete za zasluge dobili su Nijemac Till Luft i Talijan Gianni Gola, dok su zlatne značke dobili Maltežanin Anthony Chircop, Španjolac Jose Maria Odriozola, Albanski savez za 75 gdina djelovanja, te Gibraltarski savez za 50 godina djelovanja.

(Hina) xdl ydl

Pročitajte više