Umro je Zvonko Bego, jedna od najvećih legendi Hajduka

Foto: HNK Hajduk

VELIKAN Hajduka i osvajač zlatne olimpijske medalje u Rimu 1960. godine Zvonko Bego, preminuo nakon kratke bolesti u dobi od 77 godina.

Bego je rođen u Splitu 19. prosinca 1940. godine. Bio je lijevokrilni napadač i jugoslavenski reprezentativac, najmlađi i najuspješniji od tri brata nogometaša. Uz njega su za Hajduk igrali još Ivo i Boran Bego.

Rano je ušao i u Hajdukovu seniorsku momčad, još kao 16-godišnjak na Kup utakmici u Zagrebu protiv Lokomotive. Od 1957. pa do 1967. godine, kada je napustio Split, Bego je za Hajduk odigrao 375 utakmica i postigao čak 173 gola. 

Nesreća za legendu Bilih i nositelja Zlatne Hajdukove kapetanske trake je što je za klub njegovog života igrao između dvaju najvećih generacija u povijesti, nakon one iz 50-ih, a prije one iz 70-ih. Jer u obje spomenute ere Hajduk je dominirao jugoslavenskim nogometom, a u Beginom desetljeću doživljavao je najteže godine od osnutka, a prijetnja ispadanja u drugu ligu trajala je nekoliko godina.

Usprkos tome, kako ističe Hajduk u svom oproštaju od Zvonka Bege, on "je nekoliko navrata dobijao ponude ondašnjih vodećih jugoslavenskih klubova. Najuporniji bio je beogradski Partizan, međutim, ljubav prema Hajduku i rodnom Splitu bila je Zvonku, kao i ostaloj braći, važnija od svih milijuna. Tek kada se Hajduk rezultatski oporavio i došao na prag osvajanja prvog kupa u povijesti, Zvonko Bego je otišao. Ali ne u konkurentski klub, već u inozemstvo."

U sezoni 1966./67. u kojoj je Hajduk osvojio prvi Kup Jugoslavije, za matični klub nastupao je u prvom dijelu sezone, a u drugom prelazi u Bayern Munchen. 

Zatim je igrao u nizozemskom Twenteu, pa u Bayeru iz Leverkusena, u Austriji iz Salzburga, da bi se vratio kući 1971. godine. 

Po povratku u Hrvatsku 1971. godine pojačava Junak iz Sinja, a igračku karijeru završava u Uskoku iz Klisa.

Za reprezentaciju Jugoslavije Zvonko Bego nastupio je šest puta i postigao dva zgoditka. 

Bio je član zlatne jugoslavenske reprezentacije na Olimpijskim igrama u Rimu, u vrijeme kada su na Igrama nastupale najjače nogometne reprezentacije, u sastavima kao na SP-ima i EP-ima, pa je ovaj njegov uspjeh tim veći.

Pročitajte više