POVIJESNI DAN ZA RUDEŠ Stvara se moćni prvoligaš i centar za talente!

Foto: Index Sport 

SLAVLJENIČKO raspoloženje vladalo je danas na Rudešu na stadionu najboljeg kluba 2. HNL, kojeg samo čudom može ispustiti titulu i plasman u prvu ligu na kraju sezone. 

Jučer je kao bomba odjeknula senzacionalna vijest kako je Rudeš dobio veliko pojačanje iz Španjolske, točnije strateškog partnera koji će Rudešu pomoći ispuniti prvoligaške kriterije i stvoriti stabilan klub na zapadu Zagreba. Poznati španjolski prvoligaš Deportivo Alaves sklopio je ugovor o suradnji s Rudešom koji će biti njegova filijala. 

Suradnja Alaves i Rudeša dogovorena je prošlog studenog, a danas je službeno predstavljena u svečanoj atmosferi pred brojnim novinarima. Na presici su se pojavili predsjednik Rudeša ivan Knežević, generalni menadžer Baskonia-Alaves Grupe Haritz Kerejeta, trener Igor Bišćan te predstavnici HNS-a i Grada Zagreba. 

Rudeš osigurao licencu: Prvoligaške utakmice igrat će u Kranjčevićevoj - dok ne srede svoj stadion 

Potpisom ugovora, Rudeš je postao strateški partner Alavesa u regiji Balkan. Savez Alavesa i Rudeša je sportske, financijske, organizacijske i administrativne prirode. Vrijedit će idućih 10 godina s opcijom obnove na kraju ovog perioda.

"Slavimo 60 godina kluba, a ove godine ćemo vjerojatno ostvariti najbolji rezultat u povijesti", rekao je Knežević prije nego je pozdravio okupljene i dodao: "Rudeš dobiva jednu stabilnost da može mirno raditi, odgajati mlade igrače. Bit će centar za ovaj dio Europe, skupljat će mlade igrače i talente iz Hrvatske i šire regije. Rudeš ima rezultate u svim kategorijama, imamo stručni rad. Čestitke našem treneru Igoru Bišćanu. Zaostajemo u organizaciji kluba, tu ćemo najviše dobiti od Alavesa, u organizacijskom i marketinškom smislu. Poslat ćemo naše ljude u Španjolsku da nauče kako se vodi klub".

Alaves i Rudeš su dogovorili strateško savezništvo koje će omogućiti klubovima napredak s dinamičnim rastom. Nesumnjivo ovo je korak naprijed u rastu i internacionalizaciji Deportivo Alavesa i Baskonia-Alaves grupacije, dok Rudeš dobiva stabilnost i iskusnog mentora te postaje centar jugoistočne Europe u kojem će skupljati mlade talente.

Rudeš dobio sigurnu budućnost, ali o novcu nitko ne želi pričati

"Dobivamo sigurnost plaće za sve zaposlenike i igrače. Što se tiče licence za prvu ligu, dogovorili smo suradnju s Gradom i NK Zagreb. Igrat ćemo u Kranjčevićevoj, nadam se da će to trajati kratko dok nam Grad ne pomogne da sagradimo ovdje stadion, a imamo obećanje našeg gradonačelnika".

U Alavesu, kojeg vodi ista grupacija kao i slavni košarkaški klub Baskoniju, žele napraviti isto što i košarci, kao što njihovi košarkaši odlaze u NBA ligu, tako planiraju stvarati nogometaše koje će željeti najveći europski klubovi.

"Mlad smo klub, imali smo dugove koje smo morali riješiti i zato smo prodavali naše najbolje igrače. Sada pokušavamo izgraditi klub, kao što smo napravili s Baskonijom", rekao je predstavnik baskijskog kluba.

Ako igrači odlaze u treći klub, Rudeš i Alaves će dijeliti odštetu

 

"Cilj je od najmlađih kategorija tražiti talente, u Zagrebu, Hrvatskoj i prostoru bivše Jugoslavije. Ovaj ugovor nam daje sigurnost da možemo planirati dugogodišnji rad. Uz to lakše nam je organizirati stručni rad", objasnio je Knežević.

Što kad dođe ponuda za Rudešovog igrača? 

"Igrači mogu ići i u druge klubove, dogovorili smo na koji ćemo način to riješavati. Igrači mogu u Alaves, Rudeš će dobiti određenu nadoknadu, a ako idu u druge klubove, odštetu dobiju i Rudeš i Alaves", potvrdio je Knežević.

Hrvatski nogometni klub osnovan je u Zagrebu 1957. i trenutno je vodeći u Drugoj HNL. Kada smo prije šest godina posjetili Rudeš, prvi put se spominjala mogućnost ulaska u 1. HNL. Bio je to tada samo san koji je ovog proljeća postaje stvarnost. Od tada se puno toga promijenilo, uređen je glavni teren, tribina, pomoćni teren i klupske prostorije, ali puno je još posla pred njima. Ivan Knežević, predsjednik NK Rudeš, najavio je da je i gradonačelnik Bandić obećao financijsku pomoć.

 


Alaves je lani osvojio drugu španjolsku ligu. "Baskonia-Alavés Group", vlasnik Deportivo Alavésa, podijelit će iskustvo s "balkanskom momčadi", kako su objasnili Španjolci, pomoći će Rudešu razviti marketing, komunikacije, prodaju ulaznica i druge grane, kao i sportski segment kako bi otkrivali i razvijali mlade igrače, izvijestio je španjolski klub koji je 2001. igrao finale Kupa UEFA-e.  

Dogovor uključuje i pravo Alavesa da prvi kupuje i potpisuje igrače NK Rudeš. Drugim riječima, postat će filijala španjolskog kluba koji u završnici sezone drži odlično deseto mjesto u La Ligi. Krajem mjeseca će igrati u finalu Kupa Kralja protiv Barcelone.



  
 
Rudeš je na vrhu Druge HNL tri kola prije kraja sa šest bodova prednosti.

Rezultati by SofaScore

Pročitajte više