Varaždinci sasvim neopterećeni: Sjajni gostujući rezultat prilika za neobjašnjiv uspjeh

NOGOMETAŠI Varaždina od 17 sati igraju uzvrat trećeg pretkola Europa lige protiv Dinama iz Bukurešta, nakon što su prije tjedan dana u Rumunjskoj odigrali 2:2.

S obzirom na uvjete u kojima rade i treniraju, Varaždinci su samim plasmanom u treće pretkolo napravili pravi sportski podvig, a uspiju li izbaciti Rumunje, priredili bi jednu od najvećih senzacija u ovoljetnim kvalifikacijama. U ovoj godini igrači Samira Toplaka nisu dobili nijednu plaću, ali su nezadovoljstvo uspjeli potisnuti. Barem većina njih, jer su Filip i Dino Škvorc raskinuli ugovor s klubom i potpisali za Dinamo, a odlazak je poslije večerašnje utakmice najavio i Adnan Aganović.

Jedva su skupljali 18 igrača, ali nisu izgubili nijednu od pet utakmica

U takvim okolnostima uspjeli su prvo na proljeće izboriti finale Kupa, a zatim u posljednjih 35 nanizati pet europskih utakmica bez poraza. Protiv andorskih amatera štekalo je samo jedno poluvrijeme (prva utakmica u Varaždinu 2:1 nakon prvih 45 minuta, na kraju 5:1; u Andori slavili 1:0), ali se ipak prošlo dalje s dvije očekivane pobjede.

Prolaskom u drugo pretkolo Varaždinci su ispunili cilj koji su si sami postavili uoči sezone. "Dogovor je da moramo proći prvu prepreku, a sve više od toga je bonus", govorio je Samir Toplak na početku priprema. Kada ih je i u drugom pretkolu pomazio ždrijeb, pa za protivnika dodijelio moldavsku Iskru-Stal, mladim Varaždincima, predvođenima iskusnim Vugrincem i Šafarićem, naraslo je samopouzdanje. Uz vrlo dobru partiju u Moldaviji su također izvukli remi s golovima (1:1), a u uzvratu u sjajnoj partiji Davora Vugrineca otišli na megdan Dinamu.

Torje i Alexe glavni aduti Rumunja: "Pakleni su, traži ih pola Europe, ali znamo kako ćemo ih zaustaviti"

Godišnji proračun kluba iz Bukurešta veći je od deset milijuna eura, a njihov europski koeficijent (22.164), unatoč lanjskom ispadanju od Hajduka, veći je od onog zagrebačkog Dinama. Uoči prve utakmice Varaždinci su već bili prežaljeni, ali su iskoristili opuštanje domaćina nakon početnih 2:0 te hrabrim pristupom i zahvaljujući odličnom Krklecu na golu, izvukli velikih 2:2.

U rumunjskoj momčadi igraju i dva mlada superstara - Gabriel Torje i Marius Alexe, koji su na meti europskih velikana (Manchester United, Real Madrid, Chelsea, PSG...). Upravo njih najviše se pribojava Samir Toplak:

"Bez sumnje, oni su njihovi najbolji igrači, čiji prodori preko krila mogu biti vrlo opasni. Upravo njima dvojici smo posvetili jedan taktički trening, kako bi ih što bolje zatvorili. Naravno, preduvjet da nam to uspije je doprinos i ostalih igrača u momčadi, a ne samo naših bekova, koji će s njima imati najviše posla."

Trener Varaždina tvrdi da je Dinamo ipak favorit za prolazak u play-off:

Rumunji opet u Hrvatsku stigli bahati: Ne zanima nas što Varaždin ima dobar rezultat

"Ekipa su iz gornjeg doma europskog nogometa, imaju i taj pakleni dvojac kojeg traži pola Europe, strašno su jaki individualno. No, nisu uigrani, a novi trener dosad nije uspio dobro uklopiti pristigla pojačanja i tu vidim našu veliku šansu. Kao kolektiv bolje funkcioniramo od njih i želim da i večeras budemo hrabri i srčani. Od svojih igrača očekujem da budu ratnici, jer imamo fantastičnu priliku", dodao je Toplak, a prenosi eVaraždin.

Dinamov trener bio je vrlo samouvjeren po dolasku u barokni grad: "Napravili smo analizu prvog dvoboja, spoznali naše pogreške i nadam se da ćem to ispraviti. Varaždinci imaju dobar rezultat, ali nas to ne zanima previše, jer još u prvoj utakmici trebali smo pobijediti s velikom razlikom", pomalo bahato će Liviu Ciobotariu.

Njegov prethodnik na klupi Dinama, Ioan Andone, prošlog je ljeta slično pričao nakon što je slavio protiv Hajduka s 3:1 u prvoj utakmici, da bi u uzvratu Bijeli uraganski pomeli Rumunje. Ponovilo se.

Pročitajte više