REVOLUCIJA Video tehnologija riješila derbi Francuske i Španjolske

Screenshot: Youtube

NAJVEĆI test do sada primjena video-tehnologije imala je na prijateljskoj utakmici Francuska - Španjolska (0:2) na Stade de Franceu.

Gol Antoinea Griezmanna poništila je zbog ofsajda iako je zastavica mirovala, dok je onaj Gerarda Deulofeua označila ispravnim iako je pomoćni sudac podigao zastavicu pokazujući da je ofsajd.
 
Revolucionarna tehnologija korištena je već na klupskom SP i utakmici Francuske i Italije, ali utakmica na Stade de Franceu bila je utakmica najuglednijih protivnika do sada na kojoj je presudila i to tako da je donijela dvije ključne odluke u drugom poluvremenu. 

 
Griezmann je doveo Francusku u vodstvo tako što je glavom u mrežu poslao ubačaj Kurzawe. Ali, dok je Francuska slavila, a Španjolska se bunila, njemački sudac Felix Zwayer konzultirao je video-asistenta, koji je u roku od par sekundi predložio poništenje gola jer se pregledavanjem snimke utvrdilo da je Kurzawa prilikom centriranja bio u ofsajdu. 
 
Španjolska je povela u 69. minuti. Sudac je pokazao na penal nakon duela Kosicelnog i Deulofeua, a David Silva s bijele točke šalje loptu u jednu, a Llorisa u drugu stranu.
 
Ubrzo je Deulofeu na dodavanje Jordija Albe pogodio mrežu, ali je pomoćni sudac podigao zastavicu, a glavni sudac poništio gol. Ipak, Zwayer je i ovaj put putem veze dobio poruku da snimka potvrđuje da je Deulofeu prilikom poentiranja bio u dozvoljenoj situaciji i priznao gol.
 
Predviđa se da će se video tehnolgija u engleskoj Premier League koristiti već od početka iduće sezone, dok će SP u Rusiji 2018. biti prvo veliko natjecanje na kojem će je suci konzultirati prilikom donošenja odluka. 

Pročitajte više