"Viduka je imao sve, ali je bio lijen. Zato nikad nije igrao za velik klub"

Foto: EPA

MARK VIDUKA bio je jedan od najboljih igrača u povijesti australskog nogometa. Svojevremeno je igrao za Dinamo, odnosno Croatiju, no najbolji je ipak bio u dresu engleskog Leedsa na početku 2000-ih godina. Nastupao je tad i za australsku reprezentaciju.

Do kraja karijere igrao je za Middlesbrough i Newcastle. O Australcu hrvatskog porijekla govorio je njegov nekadašnji suigrač iz reprezentacije i Middlesbrougha Marc Schwarzer, koji tvrdi da je Viduka mogao biti još bolji da je više trenirao i trudio se izvan terena.

"Imao je sve, nevjerojatno"

"Mislim da nije ispunio svoj potencijal. Nikad nije igrao za stvarno velik klub", rekao je nekadašnji australski golman, na što mu je voditelj Jeff Stelling odgovorio: "Navijači Leedsa poludjet će na ovu izjavu."

Schwarzer je nastavio: "Da, ali nikad nije nastupao za neki baš moćan europski klub poput Real Madrida ili Barcelone. Mogao je lako igrati za neke od tih momčadi. Bio je toliko dobar, imao je sve, nevjerojatno. Mogao je igrati okrenut leđima golu ili utrčavati obrani iza leđa. Bio je malo lijen.

Njegov pristup nogometu bio je lijen. I govorim to kao čovjek koji ga voli. Dukes (Vidukin nadimak, op.a.) nije pazio na svoju težinu i prehranu, imao je ogroman talent. Trenirao je i radio, ali ne kao drugi igrači, koji su se morali jako namučiti da bi bili na njegovoj razini", zaključio je Schwarzer.

Pročitajte više