Wengerov neporaženi Arsenal je prošlost. Alonso i Leverkusen su ga prestigli

Foto: EPA

OD SUBOTE je i službeno, Bayer Leverkusen je osvojio svoj prvi bundesligaški naslov, i to bez poraza. Tom nizu od 34 utakmice treba dodati i 17 dvoboja u Europskoj ligi i njemačkom kupu. Kad sve zbrojimo, momčad Xabija Alonsa već sada drži europski rekord od 51 utakmice u nizu u svim natjecanjima bez poraza.

Do kraja sezone imat će priliku doći do broja 53 i time kompletirati čitavu sezonu bez posrtaja, ako svladaju Kaiserslautern u finalu kupa i Atalantu u borbi za trofej Europa lige. Stavimo li preostale utakmice na stranu, već rezultati u Bundesligi daju nam dovoljno materijala za usporedbe s povijesnim sezonama drugih momčadi.

Rekordi i usporedbe

Možda bi bilo najbolje pričekati još koji dan i nakon toga dodatno opjevati uspjeh Apotekara ako do njega dođe. I to bi itekako zaslužili. Ostvariti ono što nitko do sada nije ostvario svakako bi im dalo dodatnu težinu.

Pogotovo jer ovim uspjehom nisu oborili rekord po broju osvojenih bodova u Bundesligi, koji i dalje drži Bayern Juppa Heynckesa iz sezone 2012./13. Bavarci su te godine zabilježili jednu pobjedu više, uz dva remija manje i jedan jedini poraz.

Gledano iz poetskog ugla, čak i ta utakmica koju je 28. listopada 2012. Bayern izgubio ima neku poveznicu s današnjom temom. Jer, ne znajući što će se dogoditi do kraja prvenstva, a kamoli preko 11 godina kasnije, eventualnu neporaženu sezonu Bayernu je oteo upravo Leverkusen. I to golom u trenucima koji su obilježili ovu sezonu Apotekara. Za konačnih 2:1 poentirao je Sidney Sam u 86. minuti.

Niti su tada Bavarci ganjali sezonu bez poraza, niti je itko u redovima njihovih protivnika znao da će upravo Leverkusenu to poći za rukom preko desetljeće kasnije. Ali eto, riječ je o zanimljivoj slučajnosti.

Imajući podatke i rezultate u vidu, te dvije sezone nisu usporedive, pogotovo ako u obzir uzmemo budžete klubova. Uostalom, nijedna momčad u ligama Petice nije neporažena oborila rekord po broju bodova.

Mitske ligaške sezone svakako su one Barcelone, Real Madrida i Manchester Cityja, u trenucima kad su prebacili 100 bodova na tablici, ali one se ne mjere istim metrom kao ova Leverkusena. Niti financijskim, a u krajnjoj liniji niti bodovnim.

Ako pitate navijače i ponekog analitičara, samo je jedna ligaška sezona u istom rangu. A to su Arsenalovi Invinciblesi iz sezone 2003./04. Jer iako nisu oborili bodovne rekorde, Topnici su jedina momčad kojoj je uspjelo ostati neporažena u jednoj od velikih liga kroz čitavu sezonu.

Metode usporedbe

Od tog naslova prošlo je točno dva desetljeća i sjećanja na njega su već prešla u mit. Što vrijeme više prolazi, detalji blijede, jedino što preostaje je neumoljiva tablica. Prvo mjesto s 90 bodova. Kad to prevedemo u pobjede i remije, dobijemo omjer od 26 naprama 12.

To je prvi moment od kojeg trebamo krenuti. Postotak pobjeda u sezoni. Arsenal je u svojoj neporaženoj sezoni ostvario 68.4%, a Bayer 82.4% pobjeda. Ali to je tek površinski sloj usporedbe. Uzet ćemo u obzir rang liga u europskom nogometu koristeći ELO rating i budžete s obzirom na konkurenciju.

Pa ako ste raspoloženi za Indexovu inačicu slavnih "Razbijača mitova", udobno se smjestite jer krećemo na put bez povratka. I odgovaramo na pitanje svih ligaških pitanja koje si nikad niste postavili: "Jesu li bolji Inviciblesi ili Neverlusen?"

Mit o farmerskim ligama

Jedna od fraza koje se ponavljaju iz dana u dan, ako želite diskreditirati uspjehe igrača ili vrijednost liga u kojima nastupaju, jest farmerska liga. Ukratko, ta sintagma počiva na percepciji da se natjecanje sastoji od velikog broja momčadi loše ili osrednje kvalitete.

Pa tako ako netko u Bundesligi postigne velik broj pogodaka ili ostvari značajan rezultat, on se često znao pripisivati lošoj konkurenciji. Tu tezu je zapravo jako lako provjeriti koristeći ELO rating, agregiranu natjecateljsku vrijednost momčadi u nekom sustavu.

Svaka utakmica koju momčad odigra utječe na promjenu ratinga. Ako pobjednik ima viši ELO od protivnika, njegov pozitivan pomak je manji, a u slučaju pobjede slabije momčadi pozitivan pomak je veći. Suprotno vrijedi za poraženog.

Kako bismo odgonetnuli koliko "vrijede" lige u kojima su nastupali Arsenal i Bayer, koristit ćemo dva jednostavna matematička alata. Prosjek i medijan ELO vrijednosti liga na kraju sezona.

Prijeđimo odmah na stvar. Prosjek ELO ratinga na kraju sezone 2003./04. Premier lige je 1691.2. Po tom parametru je engleska liga bila druga po vrijednosti u Europi nakon La Lige, čiji je prosjek bio 1782. Prosjek za Bundesligu ove sezone je 1714, što je čini trećom ligom Starog kontinenta nakon Engleske (1745) i Italije (1721).

Prije nego što donesemo neki zaključak naprečac, treba provjeriti i medijan. Medijan je, jednostavno rečeno, srednja vrijednost nekog skupa podataka. On nam je koristan ako taj skup ima ekstremno visoke i niske vrijednosti koje remete prosjek.

Za naš mit o farmerskim ligama koristimo ga da bismo isključili utjecaj jako dobrih i jako loših momčadi na vrijednost lige. Tako je medijan Bundeslige trenutno 1681, čime ona ostaje u sličnom odnosu naprema Premier ligi (1721), ali značajno pada u odnosu na Serie A (1712).

Zaključak koji nam se na temelju toga nameće je da su momčadi sredine i dna tablice u Bundesligi i Premier ligi ove sezone zamjetno slabije od vrha. Možda ste to primijetili i po dojmu, ali uvijek je dobro imati podatke.

Leverkusen je u maloj prednosti

Što god napravili, ovaj dio provjere nam je bio lak jer nam je sve svježe u sjećanju pa ćemo lako i potvrditi ili opovrgnuti svoje predrasude. Provjera sezone otprije 20 godina mnogo je zanimljivija, jer je se sigurno slabije sjećamo.

Gledajući u taj set podataka, medijan Engleske premier lige tada je bio 1661, što pokazuje sličan negativan pomak u odnosu na prosjek kao i kod ovogodišnje Bundeslige. Primjerice, La Liga iz te sezone imala je medijan od 1768, što pokazuje mnogo manji pad i indicira mnogo veći paritet unutar lige.

Kad sve svedemo na najjednostavniji zaključak, možemo reći da je Premier liga bila za čitavu klasu ispod La Lige 2003./04., a Bundesliga ove sezone stoji ipak dosta bliže onim najboljim natjecanjima. Iako nijedna od njih nije "farmerska", obje su ipak patile od istog odstupanja vrha naprama ostatku lige. To je jasan pokazatelj da su vrhunske momčadi u njima imale nešto lakši put nego recimo u La Ligi u ranim 2000-im.

Naravno, treba navesti i ELO vrijednosti za obje momčadi. Arsenalov je prosjek bio 1903, a Bayer je ove sezone došao do 1950. I na snazi lige i na međusobnom ELO odnosu Njemačka momčad ovdje dobiva malu prednost u usporedbi.

Cijena uspjeha u odnosu na očekivanja

Jedan od važnijih parametara procjene uspjeha je analiza sredstava uloženih u momčad u odnosu na konkurenciju. Navedena očekivanja i kasniji uspjeh najpreciznije možemo izračunati putem ulaganja u plaće igrača.

Da, transferi su također financijski pokazatelj, ali su za bilo kakvu procjenu skoro pa beskorisni. Osnovni razlog za to je njihova volatilnost, tj. činjenica da ne prikazuju pravu vrijednost igrača ili rostera u odnosu na konkurenciju. Jedan igrač može biti doveden za malu cifru zbog okolnosti, ali vrijednost će mu biti jasnije prikazana putem plaće.

Upravo zato što mogu na pravi način prikazati vrijednost momčadi, pogotovo u odnosu na konkurenciju, plaće su najbolji indikator stalnih financijskih ulaganja u neku momčad. Kako bismo došli do usporedivih rezultata, uzeli smo iznose plaća Leverkusena za ovu sezonu i Arsenala za sezonu 2003./04. (prilagođenu inflaciji).

Tako je londonska momčad te godine po ulaganjima u plaće bila treća u Premier ligi, sa 144 milijuna eura isplaćenih u plaće. S druge strane, Leverkusen je bio četvrti u Bundesligi sa 64 milijuna eura uloženih u plaće. Odmah postaje jasno o kolikom je jazu riječ u apsolutnim iznosima.

Međutim, okolnosti momčadi i liga te ulaganja konkurencije također su faktor u ovoj usporedbi. Odmah je jasno da su obje lige imale jednog nesrazmjerno velikog potrošača na plaće. No, nijedan od njih nije odnio naslov u tim sezonama. Ipak valja naglasiti kako su ulaganja u Engleskoj bila itekako dobar indikator krajnjeg uspjeha. Momčadi koje su plaćale svoje igrače više imale su razmjerno veći uspjeh.

S druge strane, Bundesliga je dosta odstupila od tog trenda. Ne samo sjajni Leverkusen nego i fantastični Stuttgart i šokantni Heidenheim imali su dosta veliko pozitivno odstupanje od očekivanja.

Svemu tome treba dodati i broj bodova ostvarenih po utakmici. U njemu Bayer ima čak 0.25 bodova više od Arsenala i za svaki bod je uložio značajno manje. Gledajući u razmjer nadilaženja očekivanja, ovaj dio usporedbe nepobitno ide na stranu njemačkog prvaka.

Hodanje po rubu

Da bi Arsenal i Leverkusen ostali neporaženi, morali su nekad izvlačiti pobjede i remije iz ralja poraza. Sigurno pamtite nedavne nastupe Apotekara u kojima su u zadnjim trenucima uspijevali izbjeći rezultatski neuspjeh.

Na listi koju možete vidjeti na grafici nalazi se broj utakmica u tri jasne kategorije.  Počevši od toga koliko puta je momčad u ligaškim utakmicama gubila, a nakon toga uspjela doći do remija ili pobjede. Zatim u koliko je utakmica momčad postigla pogodak za pobjedu ili remi u posljednjih 15 minuta utakmice i sudačkoj nadoknadi.

U oči odmah upada činjenica da je Arsenal u više utakmica gubio, ali ih je zapravo rješavao ranije nego Leverkusen. Zanimljivo je također da je Wengerova momčad čak tri utakmice vodila i ispustila to vodstvo prije kraja utakmice, nešto što ne možemo reći za Leverkusen.

I gledajući sve parametre do sada, sasvim je jasno zašto su Invinciblesi ostali zapamćeni kao bolja momčad nego što su bili po svim konkretnim pokazateljima. Bili su ekipa koja gotovo nikad nije hodala po rubu poraza i u većini utakmica su stvari rješavali bez velikih stresova.

Čini se da su imali "manje sreće" od ovogodišnjeg Leverkusena jer nisu morali spašavati neporaženu sezonu u samom smiraju utakmica. I taj dojam dominacije ostaje ono što se pamti unatoč tome što su do naslova došli s čak 12 remija. Time u ovoj kategoriji ipak imaju prednost u odnosu na Bayer.

Konačni sud

Pošto se ostali do kraja, zaslužujete i konkretan odgovor. Koja neporažena sezona (u ligi) je impresivnija? I odgovor je zapravo jednostavan, to je Bayer Leverkusen!

Alonsova momčad je unatoč objektivnim okolnostima i ograničenjima pokazala više od onoga što možemo razabrati iz skupa informacija (analitičkih i onih u sjećanju) za Invinciblese. Imat će priliku učiniti taj uspjeh još većim te ga zaokružiti tripletom.

A do tada će se morati zadovoljiti time što su nepobitno s trona svrgnuli kraljeve ligaške neporaženosti. Maknite se s puta, Invinciblesi, odsada vlada Neverlusen!

Pročitajte više