Yaya Toure optužio Guardiolu da je rasist

Nigel Roddis/EPA

YAYA TOURE na kraju sezone napustio je Manchester City, klub u kojem je stekao status legende. 

Toure, 35-godišnji veznjak iz Obale Bjelokosti, odlazi nakon sezone u kojoj je kod Pepa Guardiole bio u drugom planu. Njih dvojica nisu imala uspješnu suradnju niti ranije u Barceloni.

"Sad mi je svejedno i želim biti taj koji će razbiti sve predrasude o Pepu Guardioli", otvorio je dušu Yaya u razgovoru za France Football.

Slavnog trenera optužio je za rasizam.

"Bio je okrutan prema meni još dok smo bili u Barceloni. Mislite li da je takav bio prema, recimo, Iniesti? Taj je odnos u jednom trenutku došao do točke da sam se zapitao radi li sve to Guardiola zbog boje moje kože? I znate što? Nisam bio prvi koji se to pitao, još su se neki igrači u momčadi Barcelone pitali isto. Jasno je da kod određenih ljudi mi Afrikanci nemamo isti tretman kao i ostali..."

Yaya navodi i da nije jedini Afrikanac koji je imao probleme s Guardiolom.

"Realno, Pep je često imao 'problema' s afričkim igračima. Gdje god da je radio... No, previše je inteligentan da bi ga otkrili da to radi iz rasističkih uvjerenja. Neće nikada priznati da ne voli nogometaše iz Afrike. Da se razumijemo, ako Pep Guardiola jednog dana bude vodio momčad s pet afričkih nogometaša u njoj, ja ću mu poslati tortu u znak isprike."

Na Guardiolu je ljut zbog načina na koji odlazi iz Cityja.

"Ne mogu objasniti, ali mislim da je bio ljubomoran na mene. Vidio me kao neku vrstu suparnika, nekog tko mu je oduzimao svjetlo pozornice... Uništio mi je dostojanstven i lijep oproštaj od Cityja, kluba sa sjajnim navijačima. Volio bih da sam klub napustio s emocijama kakve su proživjeli Iniesta ili Gigi Buffon na svom oproštaju. Ali Guardiola mi je i to oduzeo", rekao je Toure kojeg je upravo Guardiola 2010. godine za 30 milijuna eura prodao Cityju.
 

Pročitajte više