Zbog dopinga Lazutina ostala bez svih medalja sa ZOI 2002.

NAKON što je švicarski Vrhovni sud potvrdio odluke Međunarodne skijaške federacije i Međunarodnog sportskog suda u Lausannei, Međunarodni olimpijski odbor poništio je sve rezultate koje je ostvarila Ruskinja Larisa Lazutina u skijaškom trčanju na ZOI u Salt Lake Cityu 2002. godine.

Zbog dokazanog dopinga Lazutini je već prije oduzeta zlatna medalja u utrci na 30km. Prije toga Lazutina je na ZOI 2002. osvojila srebrne medalje u utrkama na 15km i 5km, te je bila četvrta na 10km. Budući da nije bio utvrđen doping u tim slučajevima medalje joj nisu automatski oduzete.

No, Međunarodna skijaška federacija (FIS) utvrdila je da Lazutina nije uopće imala pravo nastupa u Salt Lake Cityu, jer je 8. prosinca 2001. na utrci Svjetskog kupa u Ramsauu utvrđeno da je uzimala doping (darbopoetin). Uzimanje dopinga predviđa dvogodišnju suspenziju. Odluku FIS potvrdio je Međunarodni sportski sud, a sada i švicarski Vrhovni sud. Stoga je MOO danas u Pragu odlučio da Lazutima mora vratiti dvije srebrne olimpijske medalje.

Ujedno je određeno tko su nove osvajačice medalja u utrkama na 5 i 15 km. U utrci na 5km srebro će pripasti Kanađanki Beckie Scott, a bronca Čehinji Katerini Neumannovoj. Neumannovoj će pripasti i srebro u utrci na 15km, a bronca Ruskinji Juliji Čepalovoj.

Pročitajte više