Zbog njemačkih navijača susret Hrvatske i Njemačke proglašen utakmicom visokog rizika

POSEBNA pozornost na ovu utakmicu je usmjerena nakon što je uoči utakmice Njemačka-Poljska privedeno 147 njemačkih navijača.

"Općenito, radi se o sigurnosno najzahtjevnijoj skupini Eura. Prijeti nam puno rizika od navijačkih sukoba i sukoba navijačkih grupa s policijom. Posebno se to odnosi na utakmicu Hrvatska- Njemačka, međutim dvoboj Austrijanaca s Poljacima također je visokorizičan", izjavio je Harald Mathe, ekspert za huligane zaposlen u Ministarstvu unutranjih poslova Austrije.

Povećanu su pozornost utakmice u ovoj skupine izazvale nakon što je 147 njemačkih navijača privedeno tijekom i uoči dvoboja Poljaka i Nijemaca. Razlog za to nisu bili fizički obračuni, već vrijeđanje poljskih navijača na vjerskoj osnovi.

"Posao nam olakšavaju njemački kolege, koji očito svoje navijače poznaju u dušu i rade izvanredan preventivan posao", dodao je.

Za dvoboj s Poljacima Austrijanci su u Klagenfurtu regrutirali tri tisuće policajaca kojima je pomagalo 400-tinjak njemačkih kolega iz Bavarske.

Austrijska i švicarska policija kategorizirale su navijače u tri skupine. U prvoj su skupini takozvani A-navijači, kojima je glavni cilj uživanje u nogometu. Takvih je iz svake države između 80 i 90 posto. Slijede navijači iz B skupine, koji pod utjecajem alkohola ili poraza svoje momčadi mogu demonstrirati nasilničko ponašanje. Najmanje je onih iz C skupine, kojima je svako nogometno natjecanje isključivo prilika za nasilničke ispade.

"Radi se uglavnom o onim najmlađim navijačima. Većina njih zapravo je puna testosterona i negdje trebaju potrošiti svoju energiju. Kad je u pitanju sigurnost 'zdravih' navijača, možemo biti mirni. Pravi huligani traže samo prave huligane među suparnicima. Ipak, preporučujem svima koji su tu zbog nogometa neka se klone sumnjivih, agresivnih i alkoholiziranih navijača", konstatirao je Mathe.

Totalsport/M.Š.
Foto: K.H./AFP

Pročitajte više