La Liga

Zidane je opet uspio izvući Real iz krize i to više nije slučajno. Evo kako je uspio

Foto: EPA

REAL MADRID je došao do dvije pobjede bez primljenog gola u dvije ključne utakmice za njegovu sezonu.

Madriđani su u Ligi prvaka kod kuće pobijedili Borussiju M'Gladbach 2:0 i izborili nokaut fazu natjecanja, a zatim su u prvenstvu svladali Atletico Madrid, koji im je s utakmicom manje bježao šest bodova.

Zinedine Zidane se još jednom izvukao iz velike krize i ponovo vratio Real iz otpisanih, a to više nije slučajno.

► KLIKNI OVDJE I POGLEDAJ GOLOVE IZ MADRIDSKOG DERBIJA.

Najiskusniji igrači su preuzeli stvari u svoje ruke kad je najteže

Kada je bilo najpotrebnije stvari su u svoje ruke preuzeli najiskusniji igrači Luka Modrić, Karim Benzema, Toni Kroos, Casemiro i Sergio Ramos. 

Zidane je najviše hvalio Kroosa, Modrića i Benzemu. Za Nijemca i Hrvata je kazao da su "j*beno fantastični", dok je za Benzemu izjavio da više i "ne zna što točno igra, ali da je čudesan".

Benzema je u pobjedi nad Atleticom stigao do 528. nastupa za Real i tako postao stranac s najviše nastupa u povijesti tog kluba. Prestigao je legendarnog Roberta Carlosa.

Veličinu Realove pobjede nad Atleticom najbolje pokazuju sljedeći podaci. Prvi je vezan za kvalitetu Atleticove obrane, koja je do sinoć u 10 ligaških utakmica primila samo dva gola. Real joj je za nešto više od sat vremena igre dao još dva gola.

Drugi vrlo važan podatak je da je Real u četiri ligaške utakmice prije okršaja s Atleticom upisao dva poraza, remi i pobjedu te pritom postigao tek četiri gola, a primio ih je čak sedam. Nakon takve krize slavio je u derbiju protiv lidera tablice, i to bez primljenoga gola.

Treći podatak koji govori o Realovom uspjehu tiče se gustog rasporeda. Atletico je bio čak osmi Realov protivnik od 21. studenog, pa je bilo izuzetno teško fizički održati momčad na optimalnoj razini. Uza sve to, Madriđani su imali konstantne probleme s ozljedama. Eden Hazard je i dalje ozlijeđen, dok su se Varane, Ramos i Carvajal oporavljali u tako teškom periodu. Real nije imao vremena da ih polako vraća u igru, nego je odmah po njihovom povratku morao računati na njihove besprijekorne izvedbe.

Sve je bilo protiv Reala, ali Zidane se ponovo izvukao

U svemu ovome vrijedi istaknuti da je Zidane iz susreta u susret konstantno koristio 35-godišnjeg Modrića kojem je, računajući klub i reprezentaciju, derbi protiv Atletica bio čak 24. utakmica od 20. rujna. Računica kaže da hrvatski veznjak ove sezone svakih 3,45 dana igra po jednu utakmicu, a to je za 35-godišnjeg igrača vrlo naporno i rizično.

Grafika: Sofascore za IndexSport

Ipak, uz sve te probleme i upitnike Real je došao do pobjeda u utakmicama koje su mu prijelomna točka sezone.

Što je Zidane učinio da dođe do pobjede nad Atleticom?

Ukratko, njegova izjava nakon utakmice o Kroosu i Modriću opisuje plan igre. Atletico se branio u formaciji 5-3-2, pa je Zidane želio brzim promjenama strana iskoristiti višak na bočnim pozicijama u formaciji 4-3-3.

"Kroos i Modrić su ih slomili i pronašli put do pobjede. On se temeljio na brzom prijenosu lopte te nalaženju prostora dijagonalama. Modrić i Kroos su u tome bili j*beno fantastični", kazao je Zidane.

Zidane je najviše napadao preko Atleticove lijeve strane

Ovo zvuči vrlo jednostavno, ali plan je moguće izvesti samo uz igrače koji su svjetska klasa. Brz prijenos lopte s jedne na drugu stranu uz točne dijagonale nemoguće je izvesti protiv momčadi poput Atletica bez igrača s vrhunskim osjećajem za dugu loptu, kakvi su Kroos i Modrić.

Na fotografiji ispod može se vidjeti kako je Real navlačio obranu Atletica na jednu stranu, nakon čega bi uglavnom brzo promijenio stranu i krenuo u završnicu. Na lijevoj strani terena trokut su formirali Kroos, Vinicius i Mendy, a zatim su uz pomoć Casemira promijenili stranu. Lopta je na drugoj strani stigla do Modrića koji je pronašao Carvajala, a ovaj Lucasa koji je izborio korner iz kojeg je Casemiro postigao gol za 1:0.

Real je i prije tog pogotka na sličan način pogodio stativu nakon udarca Benzeme. Tada je Kroos dijagonalom promijenio stranu, a lopta je došla do francuskog napadača koji je pogodio stativu.

Prema podacima SofaScorea, Real je samo 17 posto svojih napada usmjeravao kroz sredinu, a čak 45 posto napada usmjeravao je preko desne strane. To se posebno vidjelo tijekom prvih 15 minuta. Zidane je vjerojatno ciljano išao preko svoje desne, odnosno Atleticove lijeve strane jer Simeone je tamo imao defenzivno slabije Carrasca i Felixa.

Simeone je nakon 15 minuta shvatio da mora mijenjati, ali već je bilo kasno

Nakon vodstva od 1:0 Real nije napadao agresivno kao u prvih 15 minuta, nego je nastojao kroz siguran posjed lopte ne dozvoliti Atleticu šansu za kontranapad. Simeoneova momčad nije uspijevala pronaći put do Realova gola i djelovala je bezidejno o čemu govori podatak da Atletico u prvom poluvremenu nije uputio nijedan udarac.

Nakon prvih 45 minuta posjed lopte bio je 60:40 u Realovu korist, a omjer dodavanja bio je 393 naprema 248 za Real.

Simeone je već na poluvremenu vidio da mora značajno promijeniti sustav igre. Odmah je izvršio tri izmjene te je umjesto Herrere, Felipea i Carrasca uveo Lodija, Lemara i Nigueza.

Atletico je s formacije 3-5-2 prešao na 4-2-3-1 i stvari su izgledale puno bolje. Lemar je u 55. minuti imao čisti zicer za 1:1, ali je pogodio vanjski dio mreže. 

Utakmica je u drugom poluvremenu bila ujednačena i tko zna kako bi završila da Carvajal uz pomoć Oblaka nije postigao sjajan gol u 63. minuti.

Real je u drugom poluvremenu imao 51 posto posjeda i samo 15 dodavanja više, obje momčadi uputile su po pet udaraca, ali Atletico je stvorio dvije velike prilike, a Real nije nijednu.

Statistika iz drugog poluvremena, kao i igra obje momčadi, kazuje da je derbi u tom periodu bio ujednačen, pa se ispostavilo da je prvo poluvrijeme bilo presudno. Točnije, presudni period utakmice odigrao se u prvih 15 minuta kada je Real pogodio stativu, postigao gol i totalno razoružao najjaču obranu Europe.

Pred Realom je sada puno bolja situacija. Atletico i dalje potencijalno može pobjeći na šest bodova razlike, ali evidentno je da se Zidaneova momčad izvukla iz krize i sada s puno manje pritiska ide prema drugom dijelu sezone.

Tablice omogućuje SofaScore LiveScore

Pročitajte više