Transferi

Znate li koliko je Abramovič potrošio na igrače od kad je došao u Chelsea?

Foto: EPA-EFE

CHELSEA je ovog tjedna kupio Romelua Lukakua od Intera za 115 milijuna eura i tako vratio igrača koji je na Stamford Bridgeu bio od 2011. do 2014. godine.

Belgijac je tad otišao u Everton za 35 milijuna eura te igrao sjajno pa je na kraju preko Manchester Uniteda završio u Interu, s kojim je prošle sezone osvojio naslov prvaka. Strašni belgijski centarfor bio je upravo napadač kakvog je Thomas Tuchel želio iako je prošlog ljeta Chelsea kupio Tima Wernera iz Leipziga za 53 milijuna eura.

Kad je 2003. godine preuzeo Chelsea, Roman Abramovič odlučio je od tog osrednjeg engleskoga kluba napraviti jedan od najjačih klubova na svijetu i u tome je i uspio. Chelsea je u njegovoj eri osvojio pet naslova prvaka Engleske, pet FA kupova i dvije Lige prvaka, ali sve to došlo je s ogromnom cijenom.

S ovih 115 milijuna eura, koliko je platio Lukakua, Chelsea je postao najrastrošniji svjetski klub od 2003., kad je na Stamford Bridge došao Abramovič. Od tad do danas Chelsea je na nove igrače potrošio nevjerojatne 2.34 milijarde eura, čime je pretekao Manchester City, koji je u puno kraćem periodu prema podacima Transfermarkta potrošio 2.24 milijarde.

Na trećemu mjestu je Barcelona, koja je u tih 18 godina, u kojima je imala dvije sjajne generacije, potrošila čak 1.98 milijardi eura. Četvrti je Real Madrid s 1.91 milijardom, a na petome mjestu je Manchester United koji je na igrače spiskao 1.82 milijarde eura.

Lukaku je ujedno i najskuplji igrač Chelseaja u povijesti i deveti svih vremena. Do sad je Chelsea najviše platio Kaija Havertza i Kepu Arrizabalagu, koji su obojica koštali po 80 milijuna eura.

Pročitajte više