"Zvonareka sam odveo u Bayern. Bit će bolji od Musiale i vrijedit će 100 milijuna"

Foto: Tomislav Stipić

JEDAN OD najvećih hrvatskih talenata i U-21 reprezentativac zauvijek će pamtiti 12. svibnja 2024. Lovro Zvonarek (19) tada je prvi put uvršten u početni sastav Bayerna, koji je u susretu 33. kola Bundeslige slavio 2:0 protiv Wolfsburga. Mladom Hrvatu i bivšem igraču Slaven Belupa ovo je prvi start u karijeri za Bayern, a dosad je tri puta ulazio s klupe ove sezone te skupio 15 minuta na terenu.

Nakon samo četiri minute Zvonarek je zabio i svoj prvijenac za Bayern. Alphonso Davies poslao je loptu prema Thomasu Mulleru, koji se nalazio 20 metara od vrata Wolfsburga. Muller je iskusno propustio loptu, ona je došla do Zvonareka, a mladi Hrvat je s vrha kaznenog prostora krasno zabio prizemnim udarcem od suprotne vratnice. Gol možete pogledati OVDJE.

Zvonarek je potpisao za Bayern još u ljeto 2021., nakon čega je u ostao na posudbi u Slaven Belupu. Klub iz Koprivnice za njega je dobio 2 milijuna eura odštete fiksno, ali ispune li se bonusi iz ugovora, cifra može narasti do čak 5 milijuna eura, čime bi Zvonarek postao jedan od najskupljih tinejdžera u povijesti HNL-a. 

Najskuplji maloljetnik u povijesti Bayerna i prvi Hrvat koji je tamo došao iz HNL-a

Zvonarek je u dvije kategorije postavio rekord ovim transferom. Bayern nikad nije ovoliko platio igrača mlađeg od 18 godina. Osim toga, Zvonarek je sedmi nogometaš iz neovisne Hrvatske u najvećem njemačkom klubu, ali i prvi u samostalnoj Hrvatskoj koji je u Bayern došao iz kluba SuperSport HNL-a. Braća Kovač, Danijel Pranjić, Ivica Olić, Mario Mandžukić i Ivan Perišić to su uspjeli kao već dokazani igrači iz jakih inozemnih klubova i liga. Za Zvonareka, kojeg je pratio niz najvećih svjetskih klubova, visoke ponude dalo je više klubova, među njima Manchester City, Borussia Dortmund i Dinamo. Ipak, Bayern je bio najkonkretniji i najizdašniji.

Sa samo 16 godina postavio tri rekorda SHNL-a

Zvonarek je još 12. svibnja 2021. na utakmici Slavena i Rijeke sa 16 godina i četiri dana postao najmlađi igrač koji je ikad zaigrao u hrvatskoj prvoj ligi. Deset dana kasnije, u zadnjem kolu sezone, protiv Varaždina je postigao gol za pobjedu 1:0, čime je postao najmlađi strijelac SHNL-a u povijesti. U travnju 2022. godine, u drugoj te ujedno zadnjoj sezoni u SHNL-u, Zvonarek je bio kapetan Slavena protiv Hajduka te tako sa 16 godina i 351 danom postao najmlađi kapetan nekog europskog kluba koji se natječe na najvišoj razini.

Zvonareka je u povijest HNL-a i Bayern uveo Tomislav Stipić

Prva dva rekorda Zvonareku su omogućili njegov izvanserijski talent i Tomislav Stipić (44). Tadašnji trener Slaven Belupa prepoznao ga je još kao 15-godišnjaka, zatim ga učinio najmlađim igračem u povijesti SHNL-a, a onda i najmlađim strijelcem lige ikad. Konačno i za ovu priču najvažnije, on je anonimnom klincu iz hrvatskog provincijskog kluba omogućio odlazak u veliki Bayern, točnije, to mu je morao izboriti. Pisali smo da je za Zvonareka ponude slalo nekoliko velikana, ali oni su to napravili nakon što se saznalo da je pred potpisom za Bayern. Do tada nitko nije znao za njega. Zato smo nazvali Stipića, hrvatskog trenera s njemačkom adresom, da nam ispriča kako je počela bajka o Lovri Zvonareku, puno prije nego što je zabijao za Bayern na Allianz Areni, a Thomas Muller mu posvećivao statuse na društvenim mrežama. 

Kako ste otkrili Lovru Zvonareka?

Prije svega želim reći da sam neopisivo sretan i ispunjen Lovrinim uspjehom u Bayernu i time što je njegova obitelj vjerovala u mene. Lovro je uspio jer je dijamant, a da je tako, vidio sam kao trener prve momčadi Slavena. Tamo sam zatekao najstariju momčad u Europi. Imali smo čak 12 igrača starijih od 30 godina i odlučio sam pomladiti ekipu. To sam napravio tako da sam jednom tjedno vodio trening s igračima iz akademije Slavena. Probirao sam najbolje igrače iz svih mladih momčadi kluba, od U-15 do U-19, kako bih ih priključio seniorskoj momčadi.

Vodili ste Slaven Belupo najveći dio sezone 2019./20. i cijelu 2020./21. Kad ste mu i kako izborili odlazak u Bayern?

Odmah sam vidio da je Lovro igrač na kakvog trener ima sreću naići. S obzirom na to da sam odrastao u Njemačkoj te tamo trenirao niz klubova prije dolaska u Slaven, znam jako puno trenera i voditelja akademija iz svih njemačkih klubova. Takav slučaj je i s Jochenom Sauerom. On je bio generalni menadžer Salzburga i kod njega sam 2015. bio na razgovoru za posao. Nisam dobio angažman, ali sam ostao u sjajnim odnosima s njim, pa tako i kada je dvije godine kasnije postao voditelj Bayernove akademije. Nazvao sam ga i rekao mu da mora uzeti Lovru Zvonareka. Rekao sam mu da za to jamčim svojom licencom. 

Prilično je samouvjereno da trener Slaven Belupa nazove šefa akademije jednog od desetak najvećih svjetskih klubova te mu tako garantira za golobradog anonimusa?

To sam napravio jer sam radio u Audi Schanzer Fußballschule, kroz koju svake godine prođe 14 tisuća dječaka. Trenirajući djecu različitih uzrasta te gledajući njihove kretnje, karakteristike igre i shvaćajući njihov mentalitet, naučio sam prepoznati ekstratalent. Lovro Zvonarek je takav i zato sam inzistirao u Bayernu da ga prime na probni trening. Znam sve trenere u Bayernu, to je prvi razlog, drugi je što sam bio uporan, a onaj najvažniji je što je Lovro fenomen. Ipak, nije bilo lako uvjeriti Bayern da uzme Lovru. Za to mi je trebalo mjesec i pol uvjeravanja. 

U redu, ali sumnjam da je to išlo glatko. Bayernu se iz cijelog svijeta nude tisuće potencijalnih i navodnih vunderkindova, kako ste zatim uspjeli uvjeriti klub da ga primi?

Vjerovali su mi, ali i bili skeptični jer o njemu nisu mogli naći ništa na internetu. Bayern traži mlade igrače već potvrđene na internacionalnoj sceni u tom uzrastu. Tako da bi u tom smislu u Bayern možda mogao otići sjajni mladi igrač iz Dinama, ali evo, mi smo to uspjeli iz Slavena. Da to ostvarim, zaslužni su Lovrini roditelji Biserka i Joža, izvanredni ljudi koji su odgojili isto takvo dijete. Pred njegovim roditeljima sam zvao Bayern baš kako bi sve bilo transparentno te da vide da mi mogu vjerovati.

Uvjerili ste, dakle, i Bayern i mamu i tatu Zvonarek. Kako je išlo s Lovrom i kako je izgledao odlazak u Bayern?

Došao sam u njihovu obiteljsku kuću 24. veljače 2020., uzeo Lovru kao svoje dijete i odveo ga autom u München. Njegovi roditelji povjerili su mi ga kao da sam mu ja otac i ja sam ga tako prihvatio i tretirao ga. Putem do Münchena smo Lovro, koji je tada imao 15 godina, i ja puno razgovarali o svemu. Odveo sam ga na burger u McDonald's. Govorio sam što ga sve čeka u Bayernu, kakva je tamo infrastruktura, struktura treninga...

Ali prije ostvarenja sna u Bayernu, valjalo vam se obojici vratiti u hrvatsku realnost. Lovro se na kraju sezone 2020./21. pod vama dvostruko upisao u povijest SHNL-a.

Da, prvo je postao najmlađi debitant u povijesti lige, a onda je došlo zadnje kolo i utakmica s Varaždinom. Nakon poluvremena sam zagrlio Lovru i rekao mu: "Lovro dragi, ovo je tvoj trenutak. Pokaži cijeloj Hrvatskoj ono što ja vidim u tebi." Uveo sam ga u igru, a on je u 84. minuti zabio gol za pobjedu nad Varaždinom i ispadanje tog kluba u drugu ligu.

Vama je također tu bio kraj u SHNL-u. Slaven Vam je za senzacionalni transfer i milijune koje ste mu donijeli zahvalio otkazom?

Bilo je to jako turbulentno razdoblje. Marin Pucar, potpredsjednik kluba, umro je u siječnju 2021. dok smo bili na zimskim pripremama, a direktor Zvonimir Šimunović je zbog privatnih razloga dao otkaz. Tako sam četiri mjeseca do kraja sezone ja bio sve u klubu: trener, sportski direktor, prvi operativac... I onda je došla nova uprava, kojoj sam ja donio ponudu Bayerna za Zvonareka. Oni su mi, pak, dali otkaz jer su rekli da žele domaćeg trenera. Meni je na kraju drago osvrnuti se na te dvije sezone u Slavenu jer sam ostavio momčad na 7. mjestu i u polufinalu Kupa, što su sjajni rezultati za taj klub. Osim toga, razvio sam tako fenomenalnog mladog igrača. Neopisivo mi je drago što sam uspio u tome. 

Vi ste nakon toga otišli u Latviju i tamo s dva kluba osvojili dva kupa, a mladi Lovro je otišao u Bayern. Što ste mu rekli na rastanku?

Sjećam se kako mi je rekao da mu je idol Musiala i tražio je njegov dres. Ja sam mu odgovorio da neće još dugo moći govoriti to jer ima sve da postane bolji igrač od Musiale. Lovro je okomitiji i efikasniji od njega. Sad je zabio prvi gol, ali kada bude igrao u sredini, pogađat će još češće jer je protiv Wolfsburga igrao na desnom krilu. Ne zaboravimo da on istovremeno igra i za B te mladu momčad Bayerna, za koje je postigao već 16 i namjestio 10 golova. Mlade je kao kapetan golovima i asistencijama odveo do četvrtfinala Lige prvaka. 

Kakvu mu budućnost predviđate?

Uvjeren sam da je Lovro mogao ići i sad na Euro samo da je ove sezone malo više igrao za seniore Bayerna. Što se tiče nešto dalje budućnosti, rekao sam mu da će biti igrač od 100 milijuna eura. Sada mu treba sreće, mira... 

Vidite li se s njim otkako dijeli svlačionicu s Mullerom, Neuerom, Saneom, Gnabryjem, Musialom...?

Prije par tjedana sam ga zamolio za ulaznicu za utakmicu Bayerna, on mi je ostavio četiri karte. Želio sam ga vidjeti uživo i uspio sam. Stvarno sam sretan, ispunjen zbog njegovog uspjeha i da je ono što sam ja vidio prije skoro pet godina sada i sudbina potvrdila. Lovro Zvonarek je bajka, takve priče nema u SuperSport HNL-u!

Pročitajte više