12. dani Frane Petrića; Cifrić: Ne postoji jedan svijet kultura i religija

IZGRADNJOM zajedničkoga svjetskog etosa mogao bi se osigurati jedinstveni vrijednonosni poredak u svrhu doprinosa svjetskom miru, rekao je Ivan Cifrić, profesor sa zagrebačkoga Filozofskog fakulteta, sudjelujući danas na simpoziju o "Demokraciji i etici" koji se ovoga tjedna održava u Cresu.

Govoreći o globalizaciji i svjetskom etosu, Cifrić je ustvrdio da ne postoji jedan svijet kultura i religija, već da svijet obuhvaća različite kulture koje su međusobno konfliktne.

Budući da se s globalizacijom ujedno otvara pitanje potrebe za svjetskom etikom, konflikt različitosti može se riješiti dijalogom utemeljenim na zajedničkim vrijednostima, rekao je Cifrić.

U sklopu Dana Frane Petrića, koji se do 26. rujna u organizaciji Hrvatskog filozofskog društva održavaju u Cresu, stručnjaci iz 14 zemalja tijekom prvog dana skupa iznosili su svoje poglede o političkoj odgovornosti, odnosu Crkve prema demokraciji, o demokraciji i moralu te mogućnosti demokratičnosti danas.

Tonči Matulić sa zagrebačkog Katoličkog bogoslovnog fakulteta kroz povijesni pregled odnosa Crkve prema liberalizmu govorio je o problemu unutarnjeg i vanjskog demokratiziranja Crkve kao i procesu suočavanja Crkve s demokracijom.

Daša Duhaček iz beogradskog Centra za ženske studije osvrnula se na današnju relevantnost teorije Hannah Arendt u obliku odgovornosti naroda prema Vladi, a ne samo Vlade prema narodu.

Izlaganja stručnjaka teku istodobno u dvjema dvoranama na hrvatskom, njemačkom i engleskom jeziku, a nakana im je otvoriti raspravu o suvremenim problemima demokracije i etike u kontekstu globalizacijskih procesa.

Pročitajte više