120. obljetnica rafinerije i prerade nafte u Rijeci

U RIJEČKOM Državnom arhivu danas je otvorena izložba "Povijesni dokumenti 120 godina prerade nafte u Rijeci" kojom se obilježava 120. obljetnica početka rada riječke Rafinerije nafte na predjelu Mlaka i prerade nafte u Rijeci.

Riječka Rafinerija na Mlaki počela je s radom 1883., a osnivač i dugogodišnji direktor bio je Milutin Barač. Po riječima autora izložbe Velida Đekića iz Ine, pogon riječke Rafinerije na Mlaki u vrijeme početka njezina rada bio je najveći pogon za preradu nafte u Europi.

Izložbeni postav čini arhivski i knjižnični materijal iz fundusa Državnog arhiva u Rijeci i Ine, a podijeljen je u tri povijesna razdoblja. U prvome je prikazan razvoj naftne industrije do kraja 1. svjetskog rata koja se temeljila na proizvodnji petroleja. U vremenu između dvaju svjetskih ratova osnova proizvodnje postao je benzin, a u razdoblju od 1945. do danas osnovana je Rafinerija nafte u Urinju. Na Mlaki je ostao Inin pogon maziva.

Među izloženim dokumentima koji svjedoče o Rafineriji kao važnom čimbeniku gospodarskog razvoja nalaze se idejni nacrti za izgradnju postrojenja na Mlaki, dozvole za gradnju, pravila o iskrcaju nafte, podaci o utemeljitelju i direktoru Milutinu Baraču, dokumenti o izgradnji nove rafinerije u Urinju i dr.

Uz izložbu tiskan je i prateći katalog koji obrađuje povijesni okvir razvoja naftne industrije u Rijeci i početak refinerijske prerade, rad rafinerije pod talijanskom vlašću, modernizaciju rafinerije za vrijeme bivše države, nastanak nove rafinerije u Urinju te ulogu i značenje Rafinerije danas.

Ravnatelj Državnog arhiva Goran Crnković i Fila Bekavac Lokmer iz Ine, koji su sudjelovali u ostvarenju izložbe i kataloga, te autor Đekić istaknuli su da bi izloženo, a vrijedno gradivo trebalo zaštititi i konzervirati te trajno izložiti kao stalni postav u Rafineriji. Iznesen je i prijedlog da se uz obljetnicu izradi prigodna poštanska marka te spomen-medalja s likom Milutina Barača.

Priređena izložba početak je događanja kojima se u Rijeci obilježava 120 godina rafinerije i prerade nafte. Središnja proslava bit će održana 12. rujna u riječkom HNK Ivana pl. Zajca.

(Hina) hšup dd

Pročitajte više