17 godina od sporazuma u Daytonu: "Naučimo živjeti zajedno, u protivnom, nećemo opstati kao država!"

17 JE GODINA od potpisivanja Daytonskog sporazuma, kojim je okončan rat u BiH, a zemlja podijeljena na tri entiteta. Od potpisivanja sporazuma, osim završetka rata, zemlja nije daleko došla zakočena političkim nadmudrivanjem. Poboljšanju stanja možda doprinese politički dogovor šest vodećih stranaka o rekonstrukciji vlasti. Dogovor bi trebao omogućiti da pripadnici jednog naroda biraju svoga predstavnika.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da podržava Daytonski sporazum, ali da osporava nasilje visokih predstavnika koji su nametali rješenja i mijenjali sporazum.

"Mi podržavamo Daytonski sporazum. Osporavamo nasilje visokih predstavnika koje su činili kroz sve ovo vrijeme, koji su nametali rješenja i mijenjali sporazum, a time mijenjali i međunarodni ugovor i otvorili dileme o efikasnom uspostavljanju BiH", rekao je Dodik povodom 17 godina od potpisivanja mirovnog sporazuma.

Potpredsjednik Republike Srpske Emil Vlajki poručio je da preko povijesnog kompromisa treba prihvatiti Dayton kao pomirenje, toleranciju, demokraciju i ravnopravnost.

"Ponovo se naučimo živjeti zajedno. U protivnom, nećemo moći opstati kao država", naglasio je Vlajki.

Pročitajte više