2002. godina - druga najtoplija godina nakon 1860.

OVA JE godina druga najtoplija nakon 1860. čime je produžen dvadesetpetogodišnji ciklus ubrzanoga globalnog zatopljavanja povezanog s efektom staklenika, objavili su utorak UN-ovi znanstvenici.

Svjetska meteorološka organizacija (WMO), UN-ova agencija, tvrdi da je 1998. godina i dalje najtoplija, a 2002. godina, koja je u tome prešla prošlu također vrlo toplu godinu, postala je druga najtoplija. Od deset najtoplijih godina, sve su bile nakon 1987., a devet nakon 1990.

´Jasno je da se u posljednjih 25 godina zatopljenje ubrzava. Ovakva stopa zatopljavanja nije zabilježen u posljednjih 1.000 godina´, rekao je direktor WMO-a Kenneth Davidson.

Znanstvenici upozoravaju da svijet mora smanjiti emisiju ugljičnog dioksida i drugih stakleničkih plinova, ako želi izbjeći katastrofalne poplave, suše i povećanje razine mora u sljedećih nekoliko desetljeća.

Davidson je istaknuo da na ´klimu najviše utječu baš staklenički plinovi´. Hong Yan, pomoćnik glavnog tajnika WMO upozorio je: ´Ne poduzmu li se djelotvorne mjere kako bi se spriječila emisija stakleničkih plinova, zatopljavanje će se nastaviti.´



Pročitajte više