2005.: Cervantesova godina počinje 16. siječnja

Nizom kulturnih manifestacija u domovini i svijetu Španjolska 2005. godine obilježava 400. obljetnicu prve publikacije najslavnijeg romana svih vremena, a svojim doprinosom u svjetsku godinu Cervantesa uključuje se i Hrvatska. L

Pod naslovom "Bistri vitez don Quijote od Manche" 16. siječnja 1605., tiskan je prvi dio romana iz pera Miguela de Cervantesa Saavedre, koji je pišući svoje remek-djelo nakanio "svijetu omraziti lažne i nesklapne viteške knjige", popularne u to doba i ne znajući da će pustolovine prostodušnog kastiljskog plemića i njegova perjanika Sancha Panze postati prvi moderni roman, najslavnije djelo knijževnosti španjolskoga jezika i jedno od najslavnijih u svjetskoj književnosti.

Po univerzalnosti vječne ljudske dileme u izboru između idealizma i materijalizma, don Quijote je dio svjetske kulturne baštine, a prema ocjeni UN-ova agencije za obrazovanje, znanost i kulturu (UNESCO), najprevođenija knjiga poslije Biblije.

Ta parodija viteško-pikarskog romana nepresušno je nadahnuće brojnim autorima pa se kao kuriozitet na internetu oglašava izdanje u stihovima, a autor mu je pjesnik i pisac iz Malage Enrique del Pino "koji je na tome radio 18 godina".

Pustolovine viteza tužnog lika i njegova vjernoga perjanika mogu se i slušati zahvaljujući audioknjizi od 40 CD-a, a ljubitelji stripa uživat će u crtanome izdanju djela.

Obilje smijeha 'cervantistima i quijotistima' nudi Ignatium Calvum zaslužan za prijevod na 'makaronski latinski' (mješavina latinskog i pučkog jezika). Što ga čeka u takvoj inačici čitatelj doznaje iz I. poglavlja (Capitulum primerum: In isto cap?tulo tratatur de qua casta pajarorum erat d?minus Quijotus et de cosis in quibus matabat tempus) koje počinje ovako "In uno lugare manchego, pro cujus n?mine non volo calentare cascos, vivebat facit paucum tempus...").

Hrvatska, čiji čitatelji mogu uživati u briljantnom prijevodu hispanista Josipa Tabaka te Ise Velikanovića, planira krajem godine održati tri aktivnosti povodom Cervantesove godine.

Ciklus predavanja i seminar na temu "Značaj Quijotea u suvremenoj književnosti" u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu planiran je za rujan, a krajem godine trebao bi se održati Natječaj u likovnim umjetnostima pod naslovom "Don Quijote kod suvremenih hrvatskih umjetnika" te postava jednog kazališnog djela.

Sve su aktivnosti zasad samo prijedlog, doznaje Hina iz španjolskog veleposlanstva u Zagrebu koje napominje da čeka odobrenje svoje vlade koja je osnovala nacionalno povjerenstvo zaduženo za program 400. obljetnice.

Glavnina manifestacija (izložbe, kongresi, predavanja, kazališna uprizorenja, koncerti) održat će se u Cervantesovoj domovini, ali i na tri kontinenta, poglavito u Latinskoj Americi, tada Novome svijetu kamo su upućeni i prvi primjerci slavnoga romana već prve godine nakon izlaska iz tiska.

I inače snažna turistička Španjolska koristit će obljetnicu za promociju turizma, napose za svoju središnju pokrajinu Kastilju, don Quijoteov i Cervantesov zavičaj.

Predsjednik županije Castilla-La Mancha Jos? Mar?a Barreda izrazio je u intervju za radio Cadena Ser želju da "Qujioteova godina potraje više od godine dana" i u tom će smislu lokalne vlasti poraditi na poticanju promjena u mentalitetu kako bi jačao interes za kulturu i čitanje.

Turisti će moći slijediti tragove vitezovih pustolovina itinererom dugim 2500 kilometara, kako tko može, "biciklom, na konju ili pješice", rekao je predsjednik uvjeren da će projekt Putevima don Quijotea potaknuti razvoj poduzetništva i obnovu zapostavljenih ruralnih područja.

Piše: Renata Tomašević

(Hina) xrt

Pročitajte više