24. vikend kaosa u Hong Kongu: Aktivisti u crnom razbijaju trgovine

Foto: EPA

NASILJE je izbilo danas širom Novih Teritorija, jedne od tri glavne regije Hong Konga. 24. je vikend zaredom protuvladinih prosvjeda, a policija je ispalila suzavac kako bi rastjerala prosvjednike dok u crno odjeveni aktivisti blokiraju prometnice i razbijaju trgovine.

Prosvjednici su uništavali postaju podzemne željeznice u središnjem novom gradu Sha Tinu i porazbijali inventar u restoranu samo dva tjedna prije planiranih izbora za okružna vijeća u gradu pod kineskom upravom. 

Televizija je prikazala snimke velikog crvenog podljeva na nadlaktici jedne od svojih reporterki koja kaže da je pogođena kanisterom suzavca u Tsuen Wanu, zapadno od Novih Teritorija.

Kina okrivljuje zapadne zemlje za poticanje nereda

Željeznička postaja zatvorena je u Sha Tinu, u jeku sukoba policije te mladih i starih prosvjednika, na dan planiranih prosvjeda u trgovačkom centru širom Teritorija.

"Radikalni prosvjednici okupili su se na mnogim lokacijama širom Teritorija", rekla je policija u izjavi i dodala da su "tumarali  po trgovačkim centrima i razbijali izloge i objekte, ne obazirući se na sigurnost okolnih ljudi".

Prosvjednici su ogorčeni zbog policijske grubosti te zbog upletanja Pekinga u slobode bivše britanske kolonije, po kojima im se jamči formula "jedna zemlja, dva sustava" otkad su se vratili pod kinesku upravu 1997.

Kina opovrgava miješanje u Hong Kong i okrivljuje zapadne zemlje za poticanje nereda.

Pročitajte više