28. travnja u Sarajevu ministarska konferencija

MINISTRI vanjskih poslova jadranskih zemalja sudjelovat će u Sarajevu 28. travnja na konferenciji o početku treće faze projekta regionalne suradnje Interreg koji je u početku 90ih osmislila Europska unija.

Najavivši održavanje te transjadranske konferencije, zamjenica ministra vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Lidija Topić izjavila je u petak u Sarajevu kako će na njoj sudjelovati vođe diplomacija Italije, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, Albanije i BiH te predsjednici sedam talijanskih jadranskih pokrajina.

Projekt Interreg III, objasnila je Topić, bitan je za sve regionalne države jer mu je cilj potaknuti gospodarsku suradnju i poboljšanje infrastrukture, ali i pomoći približavanje pet država Europskoj uniji.

Interreg III raspolaže fondom od 101 milijun eura, od čega je Europska komisija osigurala 60 posto a ostatak talijanska vlada i vlade sedam njezinih jadranskih pokrajina. Sudionici sarajevskog skupa bit će upućeni u uvjete prijava za dodjelu tog novca i načine priprema odgovarajućih projekata.

Hrvatski veleposlanik u BiH Josip Vrbošić izjavio je kako Hrvatska sa zadovoljstvom prihvaća sudjelovanje na sarajevskom skupu, to prije jer je to nova prilika za suradnju zainteresiranih strana na ravnopravnim temeljima. Vrbošić je istaknuo kako prijava Hrvatske za punopravno članstvo u Europskoj uniji traži upravo bolju suradnju sa susjednim državama što nudi Interreg III.

Talijanski veleposlanik u BiH Saba DElia kazao je kako njegova zemlja, koja od srpnja preuzima predsjedanje EU-om, snažno podupire taj projekt jer će omogućiti uspostavu jadranske makroregije koja bi se "kao takva lakše priključila Uniji". "To je jedan od najvažnijih projekata suradnje koji će biti ostvaren izvan sadašnjih granica EU-a", kazao je DElia, podsjetivši kako ta regija ima goleme mogućnosti i po veličini i po stanovništvu. Objasnio je kako će se iz fonda od 101 milijun eura financirati zaštita okoliša, malo i srednje poduzetništvo, izgradnja institucija i kulturni projekti.

"Od toga ne treba očekivati samo gospodarsku nego i političku korist jer će taj projekt politički stabilizirati regiju, a to je preduvjet za priključenje EU-u", kazao je DElia.


Pročitajte više