3.000 PALESTINACA I IZRAELACA PROSVJEDOVALO PROTIV "ZIDA"

Gotovo 3.000 prosvjednika, Izraelaca i Palestinaca, okupilo se u subotu u mjestu Abu Dis na Zapadnoj obali kako bi objavilo svoje protivljenje gradnji "sigurnosne ograde" koju Izrael podiže kao zid podjele u regiji. L

"Ne apartheidu", "Zid je Palestincima zatvor, a Izraelcima geto", "Zid će pasti", skandirali su prosvjednici na skupu što ga je organizirao mirotvorni izraelski židovsko-arapski pokret Tayush te izraelski mirotvorni pokret Blok mira, a odazvale su mu se sve palestinske organizacije osim islamističkih pokreta.

Među čitavim nizom govornika istaknuli su se izraelski pacifist Uri Avneri kritikom vlade izraelskog premijera Ariela Sharona kojoj je poručio "Govorite o miru a mislite na beskonačni rat koji će pobiti sve Palestince, čak i one koji još nisu rođeni".

U prosvjedu, organiziranom dva tjedna prije 23. veljače, kada pred Međunarodnim sudom pravde (ICJ) treba početi rasprava o legitimnosti grade zida, sudjelovali su i izraelski Arapi, zastupnici u Knessetu, palestinski zastupnici i mnoge ličnosti iz političkog i vjerskog života i Izraelaca i Palestinaca.

Posebno topao prijem dobio je izraelski militant Etai Ryb koji je odslužio dvomjesečnu zatvorsku kaznu jer je odbio vojnu službu na palestinskim područjima te je prosvjednicima poručio "I ovaj je zid zatvor".

"Ovaj će zid pasti kao i Berlinski zid. Svijet i svi pošteni ljudi su s nama i mi ćemo pobijediti", rekao je palestinski aktivist Mustapha Barghouthi.

Zamišljena da spriječi ubacivanje palestinskih samoubojica, sigurnosna ograda trebala je prvotno biti "zelena linija" koja bi dijelila Izrael od Zapadne obale, no ona sada zadire duboko u palestinsko područje kako bi štitila izraelska naselja.

Palestinci zid nazivaju "zidom apartheida" a Izrael "antiterorističkom ogradom"

(Hina) xrt yrt

Pročitajte više