330 ubijenih civila, a nitko nije kriv

ODGOVORNOST za tragediju u beslanskoj školi, gdje je život izgubilo oko 330 ljudi, a pola od njih bila su djeca, kada su je zauzeli čečenski napadači u rujnu 2004, prema izvješću ruskih istražitelja ipak neće snositi vlasti.

Opsada škole u Beslanu trajala je tri dana, a dio talaca poginuo je u nizu iznenadnih eksplozija i pucnjave na kraju. No, glavni uzrok pokolja bio je plin kojim su specijalne postrojbe "umirile" otmičare, ali i velik dio talaca. Još od tada stanovnici Beslana smatraju da vlasti mora snositi posljedice zbog krvoprolića koje je potreslo svijet.

Većina preživjelih okrivila je lokalne dužnosnike jer nisu uspjeli zaustaviti naoružane napadače da dođu do Beslana, a nakon toga nisu uspjeli organizirati učinkovit odgovor.

Podsjetimo, prema prvotnom izvješću lokalne parlamentarne komisije, sigurnosne službe trebale su snositi dio odgovornosti za veliki broj ubijenih tijekom opsade. Kako piše BBC, većina rodbine ubijenih nikako neće biti zadovoljna s konačnim izvješćem, unatoč činjenici da je takav ishod zapravo bio i očekivan.

No, činjenica je i da sadašnji istražitelji imaju dugačije viđenje nemilog događaja negoli je to slučaj s lokalnom komisijom. Načelnik ureda, koji je bio zadužen za istragu beslanske tragedije, Nikolay Shepel izjavio je kako sigurnosne službe nisu učinile niti jedan krivi korak koji je mogao izazvati tragediju, te su djelovale striktno prema zakonu.

"Prema zaključcima naše istrage, nije pronađena nikakva nepravilnost povezana s tragičnim posljedicama terorističkog čina u Beslanu." - kazao je Shepel.

Dodao je kako postojeći sustav za prevenciju terorističkih napada građanim ne pruža potrebnu zaštitu. No, to neće utješiti obitelji nedužno ubijenih u Beslanu.

Pročitajte više