3,8 milijuna kuna za sanaciju odlagališta otpada Bazjaš kod Vinkovaca

Na odlagalištu komunalnog otpada Bazjaš kod Vinkovaca danas je potpisan ugovor o korištenju sredstava Fonda za sufinanciranje programa sanacije odlagališta vrijedan 3,8 milijuna kuna kojim će se sanirati to odlagalište na kojem se, po procjenama, nalazi oko 550 tisuća tona otpada odlaganog proteklih deset godina.

Ugovor su spotpisali direktor Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost Vinko Mladineo i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer.

Kako je rekao Vinko Mladineo, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost do sada je s jedinicama lokalne samouprave u Hrvatskoj potpisao 12 ugovora o sufinanciranju programa sanacije odlagališta komunalnog otpada.

"Sukladno javnom natječaju već je ugovoreno da će jedinicama lokalne samouprave biti doznačen 231 milijun kuna a do kraja godine ukupno će se doznačiti oko 340 milijuna kuna" rekao je Mladineo dodajući kako će Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost ulagati sredstva i u druge programe i projekte vezane uz zaštitu okoliša.

Vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer izrazio je nadu kako će se odlagalište otpada Bazjaš u potpunosti sanirati do kraja ove godine, a potom i trajno zatvoriti.

Odlagalište otpada Bazjaš nalazi se neposredno uz istoimeni vodeni kanal koji utječe u rijeku Bosut kao i uz šumu te predstavlja ekološku opasnost, rekao je župan.

Projekt sanacije tog odlagališta sa šest milijuna kuna financirala je već Vlada Kraljevine Danske a u potpunosti je do sada sanirana jedna trećina odlagališta.

(Hina) xžd yvkn

Pročitajte više