40 mrtvih u sukobima separatista i vlade u Jemenu, UN poziva na zaštitu civila

Foto: EPA

OKO 40 osoba je ubijeno i 260 ranjeno u sukobima separatista i vladinih vojnika u Adenu na jugu Jemena, objavio je danas UN zabrinut zbog pogoršanja humanitarne krize u toj ratom pogođenoj zemlji.

"Bolno je što tijekom Kurban-bajrama obitelji oplakuju smrt bližnjih umjesto da slave blagdan u miru i skladu", navela je u priopćenju Lise Grande, humanitarna koordinatorica UN-a.

U Adenu su u srijedu izbile borbe između separatista koji traže neovisnost juga Jemena i vladinih jedinica. Ti sukobi su se nadovezali na glavni rat u kojem se pet godina pobunjenici Huti bore protiv jemenske vlade koju podržava vojna koalicija pod vodstvom Saudijske Arabije.

Danas je ta koalicija izvela napad na separatiste koji su jučer zauzeli predsjedničku palaču u Adenu i tri vojarne kako bi ih prisilila na povlačenje.

Vlada je akciju nazvala pučem

Jemenska vlada osudila je akciju separatista s juga koji se uz nju bore protiv Hutija i tu akciju nazvala "državnim udarom".

Predsjednik Jemena Abd Rabbo Mansour Hadi živi u Rijadu, ali zauzimanje predsjedničke palače je simbolično pošto je Aden bio privremena prijestolnica nakon što su Huti, pobunjenici sa sjevera, prije pet godina zauzeli velika područja, među kojima i glavni grad Sanau.

Prema sadašnjim podacima, od 8. kolovoza u Adenu je ubijeno 40 i ranjeno 260 ljudi, među kojima su brojni civili, rekla je UN-ova koordinatorica.

Liječnici bez granica su ranije na Twitteru naveli da je 119 ranjenih primljeno u njihove bolnice u posljednja 24 sata.

Humanitarne organizacije i dalje djeluju u Adenu gdje 1,9 milijuna ljudi svakog mjeseca prima pomoć u hrani, rekla je Grande i pozvala zaraćene strane da poduzmu sve u svrhu zaštite civila.

Pročitajte više