43 posto građana podržava ulazak Hrvatske u NATO

U USPOREDBI s prethodnim valom istraživanja, sve je više građana koji podržavaju ulazak Hrvatske u NATO, pokazuju rezultati istraživanja koje je provela agencija GfK. U zadnjem istraživanju provedenom u 2006. "za" je bilo 39% građana, a prema najnovijem 43% ispitanika podržava ulazak u vojnu asocijaciju. Ranije se 37% građana izjasnilo "protiv", dok je sada takvih 31%.

Otprilike jedna petina ostaje i dalje neopredijeljena  (tu je nešto više žena, osoba između 25 i 34 godine starosti, srednjeg stupnja obrazovanja, onih koji žive na selu ili su iz Sjeverne Hrvatske).

Struktura onih koji podržavaju ulazak RH u NATO savez je sljedeća: nešto manje od ostalih ulazak podržavaju osobe iz Like, Korduna, Banovine, te Istre, Primorja i Gorskog Kotara, tu su i osobe između 35 i 44 godine starosti, žene. Na drugoj pak strani, Zagreb i okolica te Slavonija u najvećoj mjeri podržavaju ulazak u NATO savez.

Nezavisno od  pitanja o podržavanju ulaska RH u NATO savez građane se pitalo i: Koliko će RH biti sigurnija i na međunarodnom planu snažna ako uđe u savez s Njemačkom, Francuskom, SAD-om, Velikom Britanijom i ostalim članicama NATO-a?  Dobiveni odgovori pokazuju da su građani u velikoj većini (tri četvrtine) uvjereni da će RH biti sigurnija i snažnija država nakon ulaska u NATO.    

Promatrano po regijama stanovnici Istre, Primorja i Gorskog Kotara najvećim dijelom, u odnosu na ostale regije, smatra da će Hrvatska znatnije oslabiti, odnosno najmanji udio ih smatra da će znatnije ojačati. Percepcija Hrvatske kao sigurnije i snažnije države raste s porastom dobi ispitanika - do 55 godina, nakon čega dolazi do opadanja. Muškarci su u većoj mjeri uvjereni u sigurnost i snagu ako je zemlja unutar NATO-a.

Pročitajte više