9. studenoga - sudbonosni datum za Nijemce

Foto: Guliver images/Getty image

PAD BERLINSKOG zida 9. studenoga 1989., čija se obljetnica obilježava u nedjelju, samo je jedan u nizu sudbonosnih događaja u njemačkoj povijesti koji su se dogodili na taj datum, koji simbolizira uspone i padove njemačke politike.

- 9. studenoga 1848. - Smaknut Robert Blum, član prvog slobodno izabranog njemačkog parlamenta. Dan njegove smrti smatra se krajem Ožujske revolucije, neuspješnog ustanka čiji su pokretači zahtijevali ujedinjenje Njemačke i donošenje ustava koji bi jamčio osobna i politička prava.

- 9. studenoga 1918. - Socijaldemokratski zastupnik Philipp Scheideman u Reichstagu u Berlinu proglasio je Weimarsku Republiku.

- 9. studenoga 1923. - Čelnik Nacionalsocijalističke stranke Adolf Hitler postao je poznat nakon neuspješnog pokušaja preuzimanja vlasti u Bavarskoj. Osuđen je na pet godina zatvora za pokušaj poznat pod nazivom "Puč u pivnici".

- 9. studenoga 1938. - Diljem Njemačke napadnute su i spaljene brojne sinagoge i zgrade u vlasništvu židova, događaj kasnije nazvan Kristalna noć, što je bilo svojevrsni uvod u holokaust u kojemu je ubijeno do šest milijuna europskih židova.

- 9. studenoga 1989. - srušen Berlinski zid.

Pročitajte više