Ako Turska zarati sa Sirijom, u rat bi mogla i Hrvatska

TURSKI parlament odobrio je danas vojne akcije protiv Sirije, koje omogućavaju Vladi da u sljedećih godinu dana, ukoliko to bude potrebno, preko granice pošalju vojne snage s ciljem napada na protivničke mete u toj zemlji, javlja BBC.

Turska je donijela takvu odluku usprkos sirijskoj isprici. Zamjenik turskog premijera Besir Atalay istaknuo je da je "sirijska strana priznala napad i ispričala se". Istaknuo je i da su UN i Sirija bili u kontaktu te da su sirijski predstavnici istaknuli da se takvo što više neće ponoviti. "Dobro je što je UN posredovao i razgovarao sa Sirijom", dodao je.

Situacija u regiji krajnje je napeta. U sukob sa Sirijom spremni su ući i Izraelci, a to bi vjerojatno značilo i vojnu intervenciju SAD-a.

Turska, kao članica NATO pakta, ima se pravo pozvati na članak 5, što znači da bi joj u pomoć u ratu protiv Sirije morale priskočiti sve ostale članice NATO-a. Uključujući i Hrvatsku.

Turski premijer: Želimo samo mir i sigurnost

Nadu ipak ulijeva izjava turskog premijera Recepa Erdogana, koji kaže da Turska ne želi rat sa Sirijom. "Želimo sami mir i sigurnost u regiji", kazao je Erdogan, da bi zatim ipak upozorio Siriju da na iskušava strpljenje Turske.

Ono što Erdogan zapravo poručuje, tumače analitičari, jest da Turska neće krenuti u rat bez podrške NATO-a i međunarodne zajednice.

NATO, Pentagon i EU uz Tursku

Iz sjedišta NATO saveza sinoć je stigao zahtjev za hitnom obustavom "agresivnih poteza" prema njezinoj članici Turskoj kao odgovor na sirijski napad u kojem je jučer poginulo petero turskih civila.

"Bombardiranje predstavlja razlog za najveću zabrinutost svih članica koje snažno osuđuju takav postupak. Naš savez čvrsto stoji uz Tursku i zahtijeva hitan prestanak agresivnih poteza protiv našeg saveznika, te poziva sirijski režim na prestanak očitog kršenja međunarodnih zakona", stoji u izjavi NATO-a. Turska je dobila podršku i iz Pentagona.


"Ovo je još jedan primjer izopačenog ponašanja sirijskog režima i pokazatelj zašto mora otići. Žalimo za izgubljenim životima u Turskoj, našem jakom savezniku", kazao je glasnogovornik Pentagona George Little.

Tursku je podržala i Europska unija. "Oštro osuđujem sirijsko bombardiranje turskog grada Akcakalea", rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjske poslove Catherine Ashton i pozvala "sve strane na suzdržanost". Taj "incident jasno pokazuje tragične učinke prelijevanja sirijske krize na susjedne zemlje", upozorila je Ashton. Ona je pozvala sirjiske vlasti da odmah okončaju nasilje i u potpunosti poštuju suverenitet i teritorijalnu cjelovitost svih susjednih zemalja. "Takva kršenja turskog suvereniteta se ne mogu tolerirati", inzistirala je.

Što će reći Rusi?

Ključno je u cijeloj priči pitanje kako će se postaviti Rusija, koja slovi za najvećeg saveznika Sirije. Turski su lideri, naime, u nekoliko navrata ponovili da neće krenuti u otvoreni rat sa Sirijom bez podrške međunarodne zajednice.

No, rezoluciju UN-a za intervenciju u Siriji bit će gotovo nemoguće izglasati. Veto mogu staviti i Rusi i Kinezi, koji ne podržavaju napad na Siriju. No, pitanje je koliko tenzije još mogu rasti prije nego "bure baruta" eksplodira.


Sirija percipira Tursku kao svog glavnog neprijatelja. Dvije države imaju brojna otvorena pitanja, a situacija se samo pogoršala nakon što je unutar Sirije krenula pobuna protiv režima Bashara Assada.

Najjača logistička potpora sirijskim pobunjenicima dolazi upravo iz Turske. Osim što oružja i potrebne opreme, Turci su pobunjenicima omogućili "sigurne zone" na svom teritoriju, a prihvatili su i tisuće izbjeglica iz Sirije.

UN pokušava smanjiti tenzije

Ban Ki-moon, glavni tajnik UN-a, kaže da je vrlo uznemiren rastućim tenzijama između Sirije i Turske, ali i u ostatku regije. Suočeni smo sa situacijom koja predstavlja ozbiljnu prijetnju međunarodnom miru i sigurnosti, uvjeren je Ban.

U UN-u trenutno, prema pisanju Reutersa, pokušavaju pronaći način kako da "vuk ostane sit, a ovce na broju". Naime, Rusija je blokirala izjavu kojom UN osuđuje sirijski napad na turski pogranični grad, te predlaže mnogo blaži tekst kojim bi se obje strane pozvalo da pokažu suzdržanost.

Zapadni diplomati, međutim, strahuju da bi izjava koja predlaže Rusija bila preblaga i ništa ne bi postigla. Umiješali su se naravno i Amerikanci, koji smatraju da Siriju treba najoštrije osuditi i jasno im dati do znanja da će međunarodna zajednica intervenirati u slučaju novog napada na teritorij Turske.

U sirijskom granatiranju ubijene dvije sestre i tri kćeri jedne od njih

Podsjetimo, turske vojne snage su jučer poslijepodne granatirale Siriju. Bio je to odgovor na granate koje su nekoliko sati ranije pale na turski grad Akcakale, koji se nalazi uz granicu sa Sirijom. Sirijske granate u Turskoj su ubile petero ljudi, dok ih je devet ranjeno. Ubijene su Zeliha Timucin, njezina sestra i tri kćeri. Danas su pokopane na lokalnom groblju. Turska je odgovorila granatiranjem više lokacija unutar Sirije. Turski premijer Recep Erdogan zaprijetio je Siriji novim napadima ukoliko se granatiranje uz granicu ponovi.

Turska vojska danas je ponovo topničkom vatrom napala ciljeve snaga sirijskog režima u području Tel Abjada, deset kilometara unutar sirijskog teritorija, objavili su turski sigurnosni izvori.

Pročitajte više