Američki znanstvenici tvrde: Homoseksualnost se prenosi s očeva na kćeri i s majki na sinove

Foto: AFP

HOMOSEKSUALNOST se prenosi s oca na kćer i s majke na sina, smatra grupa znanstvenika s američkog Nacionalnog instituta za matematičku i biološku sintezu.

Već odavno je poznato da je homoseksualnost moguće "naslijediti", zbog čega se smatralo da se radi o genetskoj osobini. No, "homoseksualni gen" nikada nije pronađen.

Skupina američkih znanstvenika stoga je odlučila proučiti mogućnost da se radi o epigenetskoj osobini, odnosno da je posljedica vanjskih utjecaja koji određuju na koji će se način pojedini gen manifestirati, javlja US News.

Došli su do zaključka da se homoseksualnost prenosi putem tzv. epi-oznaka, koje se obično brišu u prijelazu s generacije na generaciju. Radi se dodatnim informacijama koje kontroliraju način ekspresije određenih gena.

"Homoseksualnost je u prirodi česta, to je sasvim normalno"

William Rice, evolucijski biolog na Sveučilištu u Kaliforniji, tvrdi da se te epi-oznake kod homoseksualaca ne "brišu", već se prenose s muškog roditelja na žensko dijete, odnosno s ženskog roditelja na muško dijete.

"Mnogi su biolozi izbjegavali proučavati homoseksualnost zbog društvene stigme koja se uz nju veže. Pometena je pod tepih jer mnogi se drže te ideje da je homoseksualnost neprirodna. U prirodi ima puno primjera homoseksualnosti, to je vrlo učestalo i sasvim normalno", kaže Rice.

Kako se prenosi homoseksualnost

Rice i njegov tim stvorili su matematički model koji objašnjava zbog čega se homoseksualnost prenosi epi-oznakama, a ne genima. S evolucijske točke gledišta, da je homoseksualnost genetska osobina, znanstvenici bi očekivali njen postepeni nestanak jer homoseksualni parovi nemaju mogućnost reprodukcije.

No, epi-oznake koje, prema Riceu i njegovim suradnicima prenose homoseksualnost, daju roditeljima homoseksualnih osoba evolucijsku prednost: štite ih od prevelike ili premale izloženosti testosteronu, a ta se osobina zatim prenosi na njihove potomke suprotnog spola. Zbog toga su, objašnjava Rice, česti slučajevi feminiziranih gay muškaraca, odnosno maskuliniziranih lezbijki.

Pročitajte više