Armenska crkva posvetila 1,5 milijuna žrtava genocida: "Ostali su vjerni Isusu"

Foto: FAH

ARMENSKA Crkva kanonizirala je u četvrtak 1,5 milijuna žrtava armenskog genocida koji su proveli osmanski Turci, uoči službenog obilježavanja stote obljetnice tog pokolja i usprkos kritikama Turske koja odbacuje termin genocid.

Tu skupnu kanonizaciju u četvrtak navečer, 20-ak kilometra od Erevana vodio je poglavar Armenske Crkve Karekin II. u Etchmiadzinu, 20-ak kilometra od Erevana ispred crkve iz IV. stoljeća, za koju se drži da je najstarija kršćanska katedrala na svijetu.

Preko milijun Armenaca deportirano, ubijeno, mučeno

"Više od milijun Armenaca je deportirano, ubijeno, mučeno, ali ostali su vjerni Isusu", rekao je Karekin II. tijekom najbrojnije kanonizacije o kojoj je ikada odlučila neka kršćanska crkva.

Armenska Crkva je priznala 1,5 milijun žrtava genocida.

Armenci drže da je 1,5 milijuna ljudi sustavno ubijeno između 1915. i 1917. tijekom posljednjih godina Osmanskog Carstva i dvadesetak država je priznalo da se radi o genocidu.

Turska odbacuje taj termin i govori o građanskom ratu u Anadoliji i o gladi u kojima je između 300.000 i 500.000 Armenaca i isto toliko Turaka smrtno stradalo.

Pročitajte više