Babić o povlačenju suglasnosti: Rade se pritisci na liječnike, a ministar očito baš želi štrajk

Foto: Bruno Konjević / CROPIX

NAKON što je ministar zdravlja Rajko Ostojić priopćio kako se smanjuje broj liječnika koji su povukli suglasnost za rad više od 48 sati tjedno iz liječničkog sindikata kažu kako se očito radi o pritisku na liječnike.

Predsjednik Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić rekao je da manji broj liječnika, koji su povukli suglasnost samo znači da se na njih vrši pritisak.

"2499 liječnika je povuklo suglasnost, ako je netko od njih prisiljen da ponovno sve to vrati unatrag, onda je to dovoljan razlog za postupak koji smo najavili, a to je izvješće, koje ćemo poslati Europskoj Komisiji, kako nije samo pitanje Lex Perković nego i pitanje Zakona o radu i Zakona o zdravstvenoj zaštiti u RH."Ako je stvarno bilo pritisaka poslat ćemo izvješće EK o kršenju zakona kaže šef sindikata Ivica Babić...

"Ministar očito želi štrajk i nije mu dosta ovo upozorenje i industrijska akcija, pa imati će štrajk i to vrlo oštar štrajk do ispunjenja zahtjeva. Ne znam koji će biti zahtjevi, sve što budemo išli dalje možda budu zahtjevi veći."

Liječnici povukli suglasnost

Nakon što je dio liječnika tijekom srpnja i kolovoza, na poziv Hrvatskog liječničkog sindikata, povukao suglasnosti za rad duži od 48 sati tjedno, Ministarstvo zdravlja izašlo je danas s novim podacima. Prije tjedan dana radilo se o 27 posto onih koji su suglasnost povukli, a danas je riječ o 21 posto liječnika, kaže ministar zdravlja Rajko Ostojić.


"U odnosu na tjedan dana ranije 6 posto liječnika je ponovno voljno dežurati duže od 48 sati tjedno", kaže Ostojić i dodaje da su odlučili raditi isto kao što su i radili proteklih 10-20 godina.

Broj povučenih suglasnosti je različit. Najveći udio povučenih suglasnosti je u Dalmaciji i iznosi 31%, Slavoniji 25%, Zagrebu, Sjevernoj i Središnjoj Hrvatskoj 17 % te Primorju 14 posto. No ako se podaci analiziraju u odnosu na period otprije tjedan dana vidi se pad u svim navedenim regijama, doznaje se. Ministar Ostojić naglašava i da u cijelom nizu bolnica niti jedan liječnik nije povukao suglasnost za rad već rade kao što su oduvijek radili.

"Drugim riječima, u velikoj većini bolnica, unatoč određenom broju liječnika koji su povukli suglasnost, rad će se odvijati na dosadašnji način uključujući i dežurstva i pripravnost, koja se naravno plaćaju", poručuje Ostojić naglašavajući da, iako se u potpunosti poštuje pravo liječnika za povlačenjem suglasnosti, u pojedinim će se klinikama uvesti smjenski rad. A bolnice u kojima će se to dogoditi, u tri ili više odjela, su KBC Osijek i KBC Split te Opće bolnice Zadar, Karlovac, Čakovec, Sisak i Koprivnica.

Pročitajte više