Baldasar pretvara more u ocean mogućnosti: HDZ i SDP u Splitu zaratili oko prava na uhljebljivanje

Foto: FAH

HDZ i SDP zaratili su u Splitu oko prava na uhljebljivanje. Radi se tehnički o novom Vladinom zakonu prema kojem bi dio ovlasti sa županija prešao na velike gradove te bi time ti gradovi, Split je među njima, ali nikako nije jedini, dobio status kakav ima Grad Zagreb. Cijela priča svodi se, dakako, na to tko će imati pravo da uhljebljuje te raspolaže milijunskim prihodima i proračunima, što je, čini se, srž bavljenja politikom u Hrvata.

Za investicije u Split SDP-ova Vlada nije imala sluha, ali im se sviđa da daju veće ovlasti svom gradonačelniku

Nemoguće je ne zamijetiti da zakon dolazi u zadnjoj godini mandata Milanovićeve Vlade, i to nakon inicijative splitskog gradonačelnika Ive Baldasara, SDP-ovog heroja uhljebljivanja. Vidjeli su valjda i u Zagrebu kako to Ivo dobro radi pa su ga odlučili ovaj put poslušati. Nije bilo sluha za Spaladium arenu, nije bilo mogućnosti da se Splitu da jedan kvalitetan projekt unatoč četiri ministra s Brača i još par iz Splita. Za to mjesta nije bilo, ali kada govorimo o ozbiljnim stvarima za hrvatskog političara, a to su prihod, proračun i pravo na uhljebljivanje, jasno je da se tako krucijalna stvar želi riješiti prije neželjene, ali očekivane promjene vlasti. Zašto propustiti takvu šansu? Zašto ne prepustiti stvar lideru Baldasarovog kalibra i time spasiti još što se spasiti da. Grad i gradske firme već su napunjene kao šipak, Baldasaru je ekspanzija zapravo nužna po svaku cijenu. Pa i po cijenu toga da Split postane veliki grad kao Zagreb. To je, kako smo već zaključili, tek forma, a sadržaj je, dakako druge naravi.    

Kolaps i sramota

Jutros je zavapio župan Zlatko Ževrnja. Nije bio sam. Društvo su mu pravili ravnatelji sedam zdravstvenih institucija koje postavlja županija. U splitskoj vlada HDZ pa je takav i sastav ravnatelja. Malo HDZ, malo Kerumov HGS. Ante Mihanović, diplomirani pravnik, tajnik splitsko-dalmatinskog HDZ-a, ravna Županijskom ljekarnom. On se boji da sada neće biti para za tvornicu lijekova. Vjerojatno strahuje i za stolicu, ali o tome se sigurno neće povjeravati novinarima.

Urušit će se sustav koji dobro funkcionira, smatra Ževrnja, a u tome su složni bili i dr. Jasna Ninčević, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo i dr. Dragomir Petric, ravnatelj Doma zdravlja. Doći će do kolapsa, boji se ona, ovo je sramota, kaže on. Dobro se možda u ovom trenutku podsjetiti da su Dom zdravlja i Zavod prije nekoliko godina spašavani kreditima od 70, odnosno, 20 milijuna kuna, i to zbog dubioza koje su dočekale ravnatelje imenovane iz redova Kerumovog HGS-a. Odradili su oboje prvi mandat i sada su izabrani na drugi. Bi li tako bilo da se ovlasti dočepa Baldasar? Vjerojatno bi. Jer Kerum uživa jedinstvenu poziciju da u Splitu koalira i s HDZ-om i sa SDP-om. S prvima na županijskoj, a s drugima na gradskoj razini. 

Nezadovoljan je bio i HDZ-ov ravnatelj Hitne pomoći Leo Luetić. On smatra da će se narušiti standard zdravstvene zaštite onima van Splita, i to nakon već par novinskih napisa o tome kako se vozilo Hitne pomoći čekalo skoro pa satima, kao primjerice nedavno u Crivacu, na samom kraju Županije, gdje su na poprištu teške prometne nesreće 40 minuta čekali vozilo iz tek par kilometara udaljenog Muća.

U Banovinu novinare zvali 18 minuta prije konferencije

Nakon Ževrnje i zdravstvenih djelatnika, brzo se javio Baldasar. Danas je žurio na put u daleku, ali prijateljsku Kinu pa je poziv novinarima stigao 18 minuta prije same tiskovne konferencije, čime je SDP-ov gradonačelnik Splita skinuo i rekord prethodnika Željka Keruma, koji je za alarmantne situacije, poput HSP-ove pressice o poslu sa Marinom Wallner, znao poziv uputiti pola sata prije konferencije.

Što li je mudro danas tako urgentno htio obznaniti Baldasar? Ništa posebno. Poručio je Ževrnji da gleda svoja posla i optužio ga za nerealizirane projekte poput Centra za otpad u Lećevici. Nejasno je što se Baldasar javlja s Lećevicom, kada znamo u kakvom je stanju Karepovac. Ljudima koji žive kraj nesnosnog smrada splitskog smetlišta govori da je Kerum potrošio pare, a na ispitivanju u Državnom odvjetništvu istoga uzima u zaštitu kada kaže da Gradu Splitu nije napravljena šteta premda je potrošeno 70 milijuna kuna namjenskih sredstava.

SDP uhljebljuje na industrijskoj bazi, a proziva HDZ

Baldasar se obezobrazio pa župana Ževrnju proziva za uhljebljivanje. Kaže da ih je zaposlio 42, a on samo 39. Normalno, Baldasar zaboravlja pripomenuti da tih 39 nije jedino što je zaposlio, jer se u njegovom mandatu zaposlila cijela vojska uhljeba po gradskim tvrtkama. Baldasar je smetnuo s uma da je nastavio dobru staru tradiciju svog prethodnika Keruma pa je osnovao i novu gradsku tvrtku, agenciju Spalatum DMC koja služi za zbrinjavanje starih kolega iz turističkog sektora. Baldasar je gradonačelnik koji je prvo rekao da preuzima političku odgovornost za svakog novozaposlenog, da bi onda kazao da ne zna koga je zaposlio. Tako to dođe kada se uhljebljuje na industrijskoj bazi.

Baldasaru novi zakon pretvara more u ocean mogućnosti

Nije, stoga, ni čudo što su Baldasaru, dokazanom hedonisti, narasle zazubice na nove ovlasti. Koliko je radnih mjesta za koje treba preuzeti odgovornost da bi se onda zaposlio netko za koga nikada nisi čuo, a sasvim slučajno ima odgovarajuću partijsku knjižicu ili je ima makar bliski srodnik. Novi zakon širi Baldasarovo more mogućnosti do neslućenih razmjera i pretvara ga u ocean mogućnosti. Ako je dosad imao Mediteran, sada bi mogao zaploviti Atlantikom. A u tolikoj bari čak i odebljali stranački krokodili moći će zaplivati neviđenom slobodom...

 

Pročitajte više