"Besplatna operacija na prijateljskoj bazi": Josipovića operirao kirurg iz Muenchena koji je liječio i Račana!

Foto: Klix.ba

PLASTIČNI kirurg Milomir Ninković, porijeklom iz Sarajeva, operirao je predsjednika Ivu Josipovića proteklog vikenda. Ninkovića, inače šefa plastične kirurgije u minhenskoj bolnici i jednog od najboljih europskih plastičnih kirurga, hrvatska je javnost mogla upoznati prije devet godina kada je liječio Ivicu Račana. Od tada, zapravo, i datira prijateljstvo Josipovića i Ninkovića. Prema našim informacijama za operaciju su se Josipović i Ninković dogovorili prilikom susreta ovog ljeta.

Index je jutros razgovarao s profesorom Davorom Mijatovićem, s Klinike za kirurgiju KBC Zagreb, točnije iz njihovog Zavoda za plastičnu, rekonstruktivnu i kirurgiju dojke, čiji je on pročelnik.

Na Zavodu se obavljaju sve vrste zahvata iz područja plastične, rekonstruktivne i kirurgije dojke, a u sklopu Centra za estetsku kirurgiju obavljaju se svi zahvati iz područja estetske kirurgije. Djelatnici Zavoda prošli su edukaciju u eminentnim centrima Europe i Amerike, a vrlo često i sami educiraju liječnike iz cijelog svijeta.

Zašto hrvatski liječnik nije operirao Josipovića?

Naravno, razgovor s Mijatovićem započeli smo pitanjem zašto predsjednika nije operirao hrvatski kirurg. Mijatović kaže kako to ne možemo reći, jer su u operaciji sudjelovali i hrvatski liječnici. "To nije operacija za jednog liječnika. U operaciji su sudjelovali i hrvatski kirurzi. A profesor Ninković je došao na prijateljskoj bazi. To je za naš Zavod uobičajeno. Imamo fantastičnu suradnju ne samo s njim nego i s drugih vrhunskim kirurzima. Imamo zajedničke projekte na europskoj razini s više zavoda, pa i s Ninkovićevim. Mnogi njihovi doktori dolaze ovdje, a mnogi naši bili su kod njih", priča za Index Mijatović dodajući kako je i sam bio kod Ninkovića na edukaciji prije 15-ak godina.


"Nitko to nije doživio kao nekakvo poniženje. Ninković i predsjednik su prijatelji, i Ninković je pro bono odradio sve.", kaže Mijatović.

"Sve je bilo na prijateljskoj bazi"

Prema njegovim riječima u državnim bolnicama ima najmanje pet liječnika koji su mogli izvesti takvu operaciju, a u privatnim i mnogo više. No, ovaj put je presudilo prijateljstvo. "Sve je bilo na prijateljskoj bazi", dodaje.

"Naš Zavod ima suradnju s preko desetak klinika u Europi, pa i dalje. Od Njemačke, Švicarske, Engleske, Ukrajine, Mađarske, Austrije.... Mi idemo k njima, oni k nama. Naša klinika je postala, slobodno mogu tako reći, jedan regionalni edukacijski centar, pogotovo u rekonstrukciji dojke, pa su nedavno i iz Kuvajta došli kod nas na edukaciju. S doktorom Ninkovićem smo radili i na rekonstrukciji jezika, što je jedan vrlo zanimljiv projekt", opisuje nam Mijatović.

Podsjetimo, predsjednik Josipović u subotu je bio podvrgnut lakšoj operaciji rekonstrukcije očnog kapka na zagrebačkom Kliničkom bolničkom centru Rebro, a nakon operacije upućen je na kućnu njegu. U sljedećih nekoliko dana Josipović će stoga poslove obavljati u smanjenom opsegu, a tijekom tjedna vratit će se redovitom obavljanju poslova.

 

Pročitajte više