Bivša slovenska premijerka: Nisam "ekstremno zaduživala" Sloveniju

Foto: Hina

SLOVENSKA premijerka u ostavci Alenka Bratušek odbila je u ponedjeljak u parlamentu tvrdnje oporbe da je njena vlada "ekstremnim zaduživanjem" dovela zemlju na rub propasti istaknuvši da je skoro polovica novog duga išla na plaćanje glavnice za stare kredite te da je dio bio namijenjen naslijeđenom problemu sanacije banaka.

Bratušek je, odgovarajući na početku zasjedanja parlamenta na zastupnička pitanja, replicirala tvrdnjama Slovenske demokratske stranke (SDS) da je njena vlada odgovorna zbog "ekstremnog" zaduživanja u prošloj i ovoj godini, zbog čega se je dug po glavi stanovnika popeo na skoro 15.000 eura, a javni deficit na 14,7 posto.

Bratušek je rekla da je istina kako se njena vlada ukupno zadužila za 11,9 milijardi eura, ali da je od toga 5,1 milijardi upotrijebljeno za plaćanje glavnica na stare kredite, a 3 milijardi eura za sanaciju banaka, a riječ je o obvezama koje su stvarale ranije vlade.

Istina, dio kredita iskorišten je i za održavanje socijalne ravnoteže, dok je ranija vlada Janeza Janše predviđala "mnogo brutalniju" financijsku konsolidaciju koja bi pogodila građane, navela je Bratušek te istaknula uspjehe svoje vlade.

"Naši rezultati za prošlu i ovu godinu bolji su od svih ranijih najava, a to će uskoro početi osjećati i ljudi. Povećala se je gospodarska aktivnost, rastu potrošnja i investicije. Sada nam vjeruju financijska tržišta i međunarodna javnost", rekla je Bratušek, dodavši da je prilikom dolaska na mjesto premijerke zatekla kritičnu situaciju u kojoj se o Sloveniji govorilo kao o "novom Cipru".

Zastupnica Slovenske demokratske stranke (SDS) Romana Tomc izjavila je da u proračunu sadašnje vlade za ovu godinu postoji "rupa" od preko 300 milijuna eura, što će morati rješavati iduća vlada i da je sadašnja zemlju dovela "na rub provalije".
 

Pročitajte više