Blokadom tržnice pokazali Liniću što misle o fiskalizaciji!

Foto: Dominik Grgurić/Pixsell

KARLOVAČKA tržnica jutros je sat vremena bila u blokadi. Podsjetimo, od 1. srpnja fiskalizacija će postati obavezna na hrvatskim tržnicima, a prodavači sa štandova odlučili su mirnim prosvjedom ukazati na sve probleme koje će im donijeti provođenje novog zakona. Mnogi od njih danas su rekli kako će morati zatvoriti svoje obrte, jer im ne preostaje drugi izlaz.

"Uvođenje fiskalizacije uništit će hrvatske tržnice", smatra direktor OTP Tržnice Karlovac i predsjednik udruge Hrvatskih tržnica Niko Pervan.

"Prvi razlog je vrlo teška tehnička implementacija. Teško je na štandovima na otvorenom, kada je vani minus 10, kada je snijeg, vi morate imati uređaje koji će izdržati takve ekstremne uvjete. Tradicionalni oblik prodaje koji poznaje cjenkanje, s fiskalizacijom to odlazi u povijest. Toga nigdje u Europi nema. Prošao sam cijelu Europu i nigdje tržnice nemaju ovaj vid prodaje i fiskalizirani tip izdavanja računa. Vi samo na zahtjev stranke, kao i danas, možete dobiti blok paragon računa ako zatražite kod bilo kojeg štanda, klupe ili vitrine", ističe Pervan.

Na karlovačkoj tržnici potpisane ugovore ima stotinjak prodavača, a njihov broj posljednjih je godina u drastičnom padu. Udruga Hrvatskih tržnica okuplja 16.280 poslovnih subjekata, od čega 20 posto ima vlastitu proizvodnju, dok je 80 posto prekupaca. Pervan procjenjuje da će 40 posto tih ljudi zatvoriti svoje obrte.

"Očekujem da će negdje oko 5.000 radnih mjesta definitivno biti ugroženo", smatra Pervan.

Način prodaje na tržnicama u kojem je cjenkanje sastavni dio rada, izumrijet će, a prodavači istuču kako se najveći problem javlja kod voća i povrća, čija se cijena nerijetko mijenja nekoliko puta dnevno.

"Moramo spuštati jer propada. Kada je ovako vruće, može izdržati samo dan ili dva. Pola se baci", naglašava Semka Hojdanić.

Uvjeti su najveći problem, smatra Mira Cinac, koja na karlovačkoj tržnici radi od 1994. godine, no kaže da situacija postaje neizdrživa.

"Vi pogledajte recimo na plus 40 i na minus 40, koja je to blagajna koja će moći podnijeti tako nešto. Moderna tehnologija nije za ovakav sustav. Neka nam daju paragon blokove. 50 godine su trgovine na paragon blokove pa se nitko nije obogatio", kaže Cinac. Upozorava i na problem povrata robe koji se nerijetko događa na tržnicama.

"Prodam komad robe za 50 kuna. Mušterija se prošeće gore do štanda i kaže, oprostite, našla sam gore za 40, hoćete li mi vratiti novce? Po Zakonu potrošača, moram vratiti novac. Znači, ponovno moram ulaziti u taj sistem i moram stornirati. To je gubljenje vrijeme i apsolutno gubljenje smisla tržnice", naglašava Cinac.

Neka uvedu red i rad, ali na drugi način, smatraju naši sugovornici. Dubravka Migelić kaže kako će po uvođenju fiskalizacije zatvoriti svoj obrt.

"Zato jer imamo proizvodnju cvijeća. Za svoje proizvode ne moram davati račun, ali imam obrt. Zato što, da napravim od rezanog cvijeća buket, moram imati prijavljen obrt. Kako ću napisati račun", ističe Migelić.

Niko Pervan najavio je sastanak sa zagrebačkim gradonačelnikom Milanom Bandićem, za kojeg se nada da će pomoći u rješavanju problema prodavača. Upućene su brojne poruke premijeru Zoranu Milanoviću te ministru financija Slavku Liniću.

Nakon zagrebačkog prosvjeda, ovo je drugi prosvjed u Hrvatskoj, a prema najavama, sljedeći će biti u Vukovaru gdje će od ponedjeljka do srijede prodavači zatvoriti svoje obrte. Hoće li biti uspješni u svojim zahtjevima, ostaje nam vidjeti.

No ostaje pitanje na koji će način bakice s placa koristiti fiskalne blagajne kada mnoge od njih nikada nisu vidjele računalo.

Pročitajte više