Braća Tsarnaev su bombe sastavili prema savjetima iz časopisa za koji piše Hrvatica?

Foto: Guliver Image/Getty images

AMERIČKA agencija CIA mjesecima je pratila jednog od osumnjičenih za bombaške napade u Bostonu, Tamerlana Tsarnaeva. On je, na zahtjev CIA-e, prije 18 mjeseci uveden u bazu potencijalnih terorista, javlja BBC. Ruske vlasti su, navodno, upozorile SAD na aktivnosti Tamerlana. Oko šest mjeseci prije nego je CIA zatražila da ga se doda u bazu, FBI je od Rusa tražio više informacija o Tamerlanu, no nisu ih dobili te su zatvorili istragu.

Istovremeno, stižu vijesti kako je Tamerlan poslao majci SMS poruku 2011. godine u kojoj je napisao da je "spreman umrijeti za Islam".

Podsjetimo, Tamerlan je ubijen tijekom policijske potjere prošlog tjedna, a njegov 19-godišnji brat Džohar je u pritvoru zbog bombaškog napada na Bostonskom maratonu u kojem su poginule tri osobe, a ozlijeđeno ih je više od 200.

Mlađi brat, Džohar Tsarnaev, trenutno se nalazi u bolnici, a optužen je za korištenje oružja za masovno uništenje i uništavanje imovine koje je rezultiralo sa smrću ljudi. U okršaju s policijom je teško ozlijeđen, ali su istražitelji usprkos tome uspjeli komunicirati s njim i otkriti barem neke detalje oko samog napada.

Džohar je istražiteljima, podsjetimo, rekao kako je ideja o napadu potekla od njegovog starijeg brata, koji je "svim silama htio obraniti Islam".

Bombe sastavili po receptu iz časopisa za koji piše Hrvatica?

Kako piše Fox News, Džohar je istražiteljima priznao da su on i brat bombe sastavili po "receptu" il online Al-Qaidina časopisa Inspire, za koji navodno piše i Bjelovarčanka Irena Horak, udovica Anvara al-Avlakija.

Časopis Inspire na engleskom jeziku izdaje al-Qaida na Arapskom poluotoku, a al-Avlaki ga je i uređivao do 2011. godine, kad je ubijen u američkom napadu bespilotnom letjelicom. Prema tvrdnjama američkih medija, Irena Horak nakon toga je nastavila posao svoga supruga, odnosno uređivanje časopisa.

Dvije bombe koje su eksplodirale na bostonskom maratonu detonirane su pomoću jedne vrste daljinskog upravljača koji se koristi za upravljanje automobilom igračkom, izjavili su američki istražitelji.

Pročitajte više