Brkić novi veliki kombinator HDZ-a: Kosor nije poslao poziv na svečanu sjednicu, Glavašu poslao Vukojevića i Gopca

MILIJAN BRKIĆ, bivši specijalac i obavještajac, čovjek koji se u intervjuima skromno naziva "malim kotačem", "djelićem HDZ-ovog stroja" i "vojnikom stranke", zapravo je novi "veliki kombinator" HDZ-a.

Na unutarstranačkim izborima odigrao je ključnu ulogu na terenu. Tamo se njegova otrcana mreža razvojačenih specijalaca, špijuna i sumnjivih poduzetnika pokazala daleko učinkovitijom od suvremene američke Telephone town hall tehnologije koja je kandidatu Domagoju Miloševiću omogućila "simultane razgovore s velikim brojem HDZ-ovaca u Zadarskoj i Međimurskoj županiji" koji su potom listom glasali za Karamarka i Kujundžića... Vjerojatno im je kod Miloševića dosta toga promaklo u prijenosu, dok Brkićev izravan pristup nije ostavljao puno dvojbi, ni prostora.

Za uspjeh na izborima Brkić je od Karamarka nagrađen funkcijom Glavnog tajnika HDZ-a. I "mali kotač" već je zakotrljao nekoliko stranačkih spletki i afera. Po svemu sudeći upravo je on zaslužan što na svečanu sjednicu povodom 23. rođendana nije pozvana bivša predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor. Stranačka tajnica na adresu Jadranke Kosor uputila je dvije pozivnice, jednu za praćenje nogometne utakmice i drugu za sudjelovanje na zajedničkom ručku. Treću pozivnicu, za svečanu sjednicu HDZ-a, Jadranka Kosor nije dobila jer joj nije ni upućena iz tajništva kojim upravlja glavni tajnik Milijan Brkić.

Slanje dvojice kontroverznih poduzetnika u tajnu "stranačku" misiju za koju ne zna niti jedan član novog vodstva stranke, ozbiljan je skandal

Drugi politički skandal koji se veže uz Brkića nešto je ozbiljniji od ove podvale bivšoj predsjednici. Nedavno su, pozivajući se na HDZ, Brkićevi bliski prijatelji Višeslav Vukojević i Zoran Gobac nudili koaliciju ratnom zločincu Branimiru Glavašu. Tu je informaciju medijima dojavio sam zločinac Glavaš, iz zatvora u Mostaru. Vukojević i Gobac, kaže on, posjetili ga više puta inicirajući razgovore "o mogućoj suradnji HDZ-a i HDSSB-a".

Za Glavaša je ona neprihvatljiva zbog biografije Tomislava Karamarka novog šefa HDZ-a. "Upozorio sam Gopca i Vukojevića da je Karamarko do sad izdao Franju Tuđmana, Josipa Manolića, Stjepana Mesića, Ivu Sanadera i Jadranku Kosor, te da je osobno dao uhapsiti petoricu ratnih generala Antu Gotovinu, Željka Sačića, Đuru Brodarca, Tomislava Merčepa i mene. S takvim čovjekom HDSSB neće i ne može surađivati", izjavio je Glavaš.

Iako je Karamarko demantirao da ima veze s odlascima Vukojevića i Gopca u Mostar, sigurno je da u posjet osuđenom zločincu nisu išli bez stranačkog blagoslova ili potpore glavnog tajnika Milijana Brkića. Slanje dvojice kontroverznih poduzetnika u tajnu "stranačku" misiju za koju ne zna niti jedan član novog vodstva stranke, ozbiljan je skandal.

Je li Brkić time htio zaustaviti agoniju osječkog HDZ-a čije članstvo masovno prelazi u redove HDSSB-a ili se naprosto htio približiti Glavašu kao poželjnom partneru u rušenju Kukuriku vlade? Budući da je 2001. odbio uhititi Mirka Norca, politički je diskurs Milijana Brkića prilično jasan. No, hoće li vođenje paralelne politike i rehabilitacija zločinaca biti izbor Tomislava Karamarka i "novog" HDZ-a uskoro ćemo vidjeti.

Pročitajte više