Broj nezaposlenih premašio 370 tisuća: Vlada osam mjeseci "potiče zapošljavanje", nezaposlenih 21 posto više!

Foto: Arhiva

SLUŽBENA brojka nezaposlenih u Hrvatskoj danas je premašila 370 tisuća! Trenutačni broj registriranih nezaposlenih na Zavodu za zapošljavanje iznosi 370.505 osoba, dok je slobodno svega 5.206 radnih mjesta.

Situacija je sve gora i gora, bolji dani se ne naziru tako skoro. Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić krajem prošle godine je poručio kako će nezaposlenost rasti sve do druge polovice 2013. godine. Sve je izglednije da će Hrvatska uskoro dosegnuti i crnu brojku od 400.000 nezaposlenih.

Porazne brojke pokazuju i porazan učinak Vladinih mjera poticanja zapošljavanja. Vlada ne samo da nije uspjela smanjiti nezaposlenost, već nije uspjela ni zaustaviti njen rast. U osam mjeseci primjene Zakona o poticanju zapošljavanja broj nezaposlenih je porastao za oko 65 tisuća, odnosno za 21 posto!

Podsjetimo, Zakon o poticanju zapošljavanja stupio je na snagu 31. svibnja prošle godine, a Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o poticanju zapošljavanja 8. studenog prošle godine. Koliko su ti zakoni "urodili plodom" najzornije prikazuju sljedeće brojke - Hrvatski zavod za zapošljavanje je krajem svibnja prošle godine registrirao 306.056 nezaposlenih, dok ih je danas na burzi oko 65 tisuće više nego tad.

Pročitajte više