Burno u Saboru, HDSSB-ovci uvrijeđeni: "Da nije bilo Glavaša, danas bi ovdje sjedili Šešelj i Milošević!"



Opet svađa i stanka u Saboru. Ovaj put uvrijeđeni su HDSSB-ovci jer im je zastupnica Nada Turina Đurić spočitala da im stranku vodi osuđeni ratni zločinac.

Zoran Vinković je nakon pauze počeo verbalnu paljbu po HNS-u. Prvo je rekao da HDSSB nije stranka ratnog zločinca, da je Glavašu Ivo Sanader montirao proces, a onda je napao Vesnu Pusić jer je u intervjuu sarajevskim novinama rekla da Deklaraciju o domovinskom ratu treba marginalizirati. Nakon toga je krenuo sa već uobičajenim pozivanjem na generale u Haagu i sve branitelje.

"Da nije bilo njih, a i nas jer sam i ja sudionik Domovinskog rata, ne bi ovdje sjedili. Ovdje bi sjedio Šešelj, sjedio bi Milošević da nije umro i ne bi ovdje pametovali nikome o tome tko je ratni zločinac, a tko nije ratni zločinac", rekao je Vinković.

Leko smirio situaciju

No predsjedavajući Josip Leko nije bio impresioniran Vinkovićevim povisivanjem glasa i dao mu je opomenu zbog diskreditiranja hrvatskih sudova. Iako je Vinković prosvjedovao iz klupe, Leko ga je brzo umirio.

"Sjednite, budite dobri pa sjednite, malo se odmorite, hvala vam lijepa. Je li vi ovaj Sabor pretvarate u svoje vlasništvo, sjednite zastupniče za mila Boga, nemojte da moram koristiti ovlasti iz Poslovnika, sjednite. Pa pretvorit ćete Hrvatski sabor u svoje vlasništvo, a to ne možete, to je Parlament svih građana Republike Hrvatske", naglasio je Leko.


Zastupnici raspravljali i o Zakonu o dječjem doplatku

Zastupnici su raspravili i izmjene zakona o dječjem doplatku.

"Vlada predlaže da za sve one doplatke za djecu, za koje ostaje isti iznos koji se niti ne smanjuje niti mijenja u sljedećoj godini , dakle u godini koja dolazi, da se ne donosi novo rješenje, nego da se nastavi isplata doplatka za djecu", rekao je zamjenik u Ministarstvu socijalne politike Darko Ledinski.

Nakon svađe, u sabornici pljesak

Sabor je završio radni tjedan potvrđivanjem nekoliko zakona. Među njima je zakon o financijskom poslovanju i predstečajnoj nagodbi te novi ovršni sustav. Iako je današnji dan obilježio sukob HDSSB-a, HNS-a i predsjedavajućeg Leke, bilo je i lijepih stvari, poput rođenja djeteta SDP-ovog zastupnika Zorana Vasića. Čestitao mu je kolega Nedžad Hodžić.

"Danas dok smo diskutirali jedan naš mladi kolega je postao otac, dobio je prvu kćerkicu i ja ga molim da ustane da mu svi skupa čestitamo i poželimo dobro zdravlje i njemu i njegovom djetetu", rekao je Hodžić, nakon čega je uslijedio pljesak.

Pročitajte više