Cameron najavio nove mjere za borbu protiv ekstremizma: Predugo smo bili "pasivno tolerantno društvo"

Foto: FAH

BRITANSKI premijer David Cameron namjerava stvoriti nove zakonske mogućnosti koje će vlastima pomoći u borbi protiv radikalizacije. Rekao je kako je Ujedinjeno Kraljevstvo predugo bilo "pasivno tolerantno društvo", piše BBC.

Cameron će Vijeće nacionalne sigurnosti obavijestiti o tome kako će u kraljičinom govoru 27. svibnja biti i zakon o borbi protiv ekstremizma koji će uključivati nova pravila o imigraciji, moć zatvaranja prostorija koje su koristili ekstremisti i "naredbe za prekid ekstremizma".

Doduše, ovaj Cameronovo prijedlog nije nešto novo. Ideju je, prije izbora u Velikoj Britaniji, predstavila državna tajnica Theresa May. Međutim, konzervativci tada nisu dobili podršku svojih koalicijskih partnera - liberalnih demokrata.

Iako Cameron novi zakonske mjere najavljuje kao alat u borbi protiv ekstremizma, već se nagađa da će u parlamentu biti glasnih protivnika ove zamisli jer neki smatraju kako bi zakon mogao narušiti pravo na slobodu govora.

Mjere bi trebale omogućiti zabranu postojanja ekstremnih organizacija koje govor mržnje koriste na javnim mjestima, ali nisu kvalificirani kao terorističke grupacije.

Prema informacijama koje je May dala prošle godine, mjere bi se primjenjivale u slučajevima u kojima ministri imaju "opravdano vjeruju" kako je neka grupa odlučila poticati vjersku ili rasnu mržnju, prijetiti demokraciji ili ako će postojati izuzetna potreba za zaštitom javnosti bilo od nasilja, nereda ili drugih kriminalnih djela.

Izglasavanjem ovih mjera, financijsko i drugo podupiranje ekstremističkih organizacija i pojedinaca postalo bi kažnjivo zakonom.

Pročitajte više