Čestitka ministra Hajdaša Dončića povodom Dana pomoraca: "Hrvatski su pomorci traženi u najboljim svjetskim kompanijama"

Foto: Hina

MINISTAR pomorstva, prometa i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić, uputio je prigodnu čestitku za današnji Dan pomoraca.

"Dragi pomorci, brodarci i ribari, pomorski inženjeri i brodograditelji, pomorski inspektori i pravnici, te svi kojima je život i rad neraskidivo povezan uz razvoj pomorskog i riječnog gospodarstva, zaštitu pomorskog i riječnog okoliša i sigurnosti pomorskog i riječnog prometa čestitam Dan pomoraca, kojeg proslavljamo 6. prosinca na dan zaštitnika Svetog Nikole.

Hrvatska kao pomorska država na prvom mjestu veliku pažnju treba pridavati održavanju i unaprjeđivanju svog jednog od najdragocjenijih prirodnih resursa, mora i priobalja. Zato je posao sigurnosti plovidbe i zaštite morskog okoliša najopsežniji i najzahtjevniji. Istodobno je važno ostvariti puni potencijal razvoja pomorskog gospodarstva. Nemoguće je izazovima globalnog tržišta i održivog razvoja, kao jamstva da će i buduće generacije moći živjeti od pomorstva, to ostvariti bez kvalitetnog sustava i zakonskih okvira kroz što se i realiziraju ideje, projekti i rad ljudi.

U ovoj smo godini u pomorskom zakonodavstvu u cilju postavljanja visokih standarda za prava i zaštitu pomoraca te unapređenje pomorskog brodarstva i gospodarstva učinili velike korake. Izmjenama i dopunama Pomorskog zakonika propisali nadležnost Hrvatskog registra brodova. Nakon izmjena i dopuna Zakona o prijevozu u linijskom i povremenom obalnom pomorskom prometu dodijeljene su koncesije za 50 državnih linija u sustavu javnog obalnog linijskog pomorskog prometa čime je osigurana zaposlenost hrvatskih brodara do kraja 2016. godine, do liberalizacije tržišta. Izuzetno značajan doprinos za djelatnost pomorskog brodarstva ima donošenje novoga Zakona o trošarinama kojim su brodari oslobođeni plaćanja trošarine na energente koji se koriste kao pogonsko gorivo za plovidbu čime dolaze u ravnopravnu situaciju i postaju konkurentni u odnosu na brodare iz ostalih zemalja Europske unije. Na taj način brodari će biti u mogućnosti poboljšati nivo usluga kroz bolja, uređenija i sigurnija plovila, a ujedno će se smanjiti troškovi njihovog poslovanja. Procjenjujemo da će brodari u nacionalnoj plovidbi u ovoj godini time ostvariti uštede za oko 60 milijuna kuna.

Naše je Ministarstvo donijelo čitav niz mjera kojima se povećava konkurentnost hrvatske zastava od smanjenja naknada za prvi upis u hrvatske upisnike i očevidnike do ukidanja obveza ishođenja koncesijskog odobrenja za plovne objekte kojima se obavlja gospodarska djelatnost.

Godinu su obilježile i brojne investicije u projekte i gradnju. Neke od značajnih su realizirane, a projekti privedeni kraju. U luci Rijeka završeni su radovi na terminalu Brajdica, u Zadru se u luci Gaženica radovi odvijaju planiranom dinamikom, u Šibeniku je završena prva faza proširenja pristaništa za prihvat kruzera koje je stavljeno ovoga ljeta u funkciju i u tijeku su radovi proširenja pristaništa. U Splitu je završeno proširenje veza, te je u tijeku odabir izvoditelja za projekt vanjskih vezova. Radovi na izgradnji vanjskih vezova za prihvat međunarodnog i kruzing prometa trebali bi započeti početkom iduće godine.

U Pločama se odvijaju radovi na terminalu za rasute terete. U Dubrovniku se očekuje raspisivanje natječaja za koncesionara koji bi trebao izgraditi zgradu terminala i prateće sadržaje, a krajem listopada raspisan je međunarodni natječaj za koncesioniranje kontejnerskog terminala Zagrebačka obala u Rijeci.

Ustrajemo u provođenju projekta stipendiranja studenata i učenika pomorskih škola i fakulteta i trenutno našu stipendiju prima ukupno 353 stipendista.

Hrvatski su pomorci, posebno časnici, traženi u najboljim svjetskim kompanijama, a naše svjedodžbe priznate i cijenjene u cijelom svijetu. U ovom trenutku više od 14.000 hrvatskih pomoraca plovi na svjetskim morima.

Zbog činjenice da se trenutno teško zapošljavaju mladi koji svoju pomorsku karijeru tek trebaju početi graditi Ministarstvo inicira projekt subvencioniranja troškove ukrcaja vježbenika palube i stroja i očekujemo da to realizirali već u sljedećem proračunskom razdoblju.

Uvodimo i visoke standarde u pružanju javnih usluga u pomorskom prometu, unapređujemo sigurnost plovidbe i podižemo konkurentnost hrvatskog pomorstva. Od studenog je u primjeni primijeni Hrvatski integrirani pomorski informacijski sustav CIMIS, sustava elektroničkog poslovanja u prihvatu i otpremi brodova u cilju unaprjeđenja dostupnosti javnih usluga sudionicima u pomorskom prijevozu, zapovjednicima brodova, brodarskim kompanijama, lukama, peljarima, pomorskim agentima…

Unapređujemo i rad VTS-a, službe nadzora i upravljanja pomorskim prometom u smjeru prevencija pomorskih nesreća. Zahvaljujući novom Pravilniku o sigurnosti pomorske plovidbe u unutarnjim morskim vodama i teritorijalnom moru RH uvedene su usluge pružanja podataka, plovidbenih savjeta i podrške u plovidbi, a uvodi se i sustav obveznog javljanja brodova koji plove hrvatskim morem, a koji u punu primjenu ulazi 2015., nakon probnog rada 2014. Ove je godine dovršena izgradnja VHF radio komunikacijskog sustava Ministarstva, te dogradnja radarskog sustava podsustavom nadzornih kamera.

Iza svih ovih rezultata stoje ljudi i njihov dobro obavljen posao i ljubav koju u njega ulažu. Hvala svima na postignutim rezultatima u ovoj godini i želim mirno more i dobre vode", stoji u poruci Hajdaša Dončića.

U Splitu svečana proslava Dana pomoraca i brodaraca

Povodom blagdana Svetog Nikole, među ostalim, i zaštitnika pomoraca, u Gradskoj luci Split, na gatu sv. Duje, održat će se središnja svečanost proslave Dana pomoraca i brodaraca.

Uoči središnje svečanosti, bit će otvoren obnovljeni svjetionik Pomorac na Katalinića brigu, koji se ponovno pušta u funkciju. Pokraj obližnjeg spomenika Palom pomorcu položit će se vijenac u počast stradalim pomorcima, što već 17 godina organizira Sindikat hrvatskih pomoraca.

S Katalinića briga povorka će krenuti prema splitskoj luci kako bi uoči same središnje svečanosti delegacija Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture isplovila i tradicionalnim obredom bacanja vijenca u more, odala počast svim stradalim pomorcima i brodarcima.

17 kapetana i zaposlenika lučkih kapetanija, koji ove godine odlaze u mirovinu, dobit će priznanja zaslužnim pojedincima i tvrtkama iz pomorstva i brodarstva za hrabri podvig spašavanja na moru, za doprinose u pomorskom i riječnom gospodarstvu, te doprinose za promicanje pomorske znanosti i kulture učinjene tijekom 2013. godine.

Ministarstvo ove godine ima devet laureata. To su:

Mirko Bušljeta za podvig spašavanja austrijskih turista u Podvelebitskom kanalu kod Starigrad-Paklenice, posada tankera Kornati za spašavanje 22 emigranta s potonule brodice izvan libijskih teritorijalnih voda i prebacivanje na talijanski otok Lampedusu, HRT-ova emisija 'More', za promicanje pomorske kulture, Vodoprivredno-projektni biro za doprinos razvitku riječnog gospodarstva, Brodocentar Sisak za doprinos razvitku riječnog gospodarstva, Vupik za doprinos razvitku riječnog gospodarstva za novi utovarno-pretovarni riječni terminal, Pomorska škola Bakar za unapređenje pomorske znanosti, Lučka uprava Split za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva za realizaciju projekta proširenja vezova 26 i 27 u splitskoj gradskoj luci, Jadranska vrata za doprinos razvitku pomorskog gospodarstva za realizaciju projekta proširenja pristaništa kontejnerskog terminala Brajdica.

Pročitajte više