Croatia Airlines: Ne može pristati na produljenje svih prava iz kolektivnog ugovora

Foto: Croatia Airlines

"CROATIA AIRLINES i Novi sindikat jučer su potpisali kolektivni ugovor, čime je dosad ukupno tri od šest sindikata koji djeluju unutar tvrtke, pridonijelo ostvarenju predviđenih ušteda i nesmetanom provođenju programa restrukturiranja kompanije.", priopćili su iz Croatia Airlines. Naime, prošli tjedan kolektivni ugovor su potpisali i Samostalni strukovni sindikat aviomehaničara Hrvatske (SSSAH) i Sindikat inženjera i tehničara u zrakoplovstvu (SITUZ), dodali su.

Odredbe toga kolektivnog ugovora primjenjuju se od 1. travnja ove godine, a vrijede do 31. prosinca 2014.

"Uprava Croatia Airlinesa spremna je nastaviti pregovore s preostala tri strukovna sindikata - Hrvatskim sindikatom prometnih pilota (HSPP), Sindikatom kabinskog osoblja zrakoplova (SKOZ) i Samostalnim hrvatskim sindikatom zaposlenika u zrakoplovstvu (SHSZUZ) te izražava nadu da će se, u interesu kompanije i zaposlenika, postići dogovor i osigurati nesmetano poslovanje.", kažu iz tvrtke.

"Croatia Airlines trenutačno se nalazi u procesu restrukturiranja, a prema predviđenom programu nužno je ostvariti uštede kako bi se osigurala opstojnost i stabilnost kompanije. Stoga Croatia Airlines ne može pristati na produljenje svih prava iz kolektivnog ugovora, koji je istekao 31. ožujka 2013., a osobito ne na nove zahtjeve sindikata koji se odnose na povećanje materijalnih prava, jer bi se tako izravno ugrozilo restrukturiranje kompanije. Programu restrukturiranja pristupilo se kako bi se konsolidiralo poslovanje, zadržala konkurentnost na tržištu te osigurala stabilnost i budućnost kompanije.", poručuju iz CA.

Pročitajte više