Crveno upozorenje Meteoalarma za Zagreb i središnji dio Hrvatske: Paklene vrućine opasne po zdravlje

Foto: Shutterstock

DANAS će u cijeloj Hrvatskoj biti pretežno sunčano i u mnogim krajevima vruće. Tek povremeno bit će umjerne naoblake, a sredinom dana i poslijepodne uz jači razvoj oblaka ponajprije u unutrašnjosti Istre i Dalmacije, u Gorskom kotaru i Lici te Posavini mogući su lokalni pljuskovi i grmljavina. Najviša dnevna temperatura kretat će se između 28 i 34 stupnjeva Celzijevih, donosi DHMZ.

Za Hrvatsku je stiglo i novo Meteoalarmovo upozorenje. Zbog ekstremno visokih temperatura i sparine u opasnosti su najviše građani zagrebačkog, karlovačkog i osječkog područja, no neće biti puno lakše niti na riječkom i gospićkom području.

Crveno upozorenje za Zagreb i sjevernu Hrvatsku

Najgore će biti u Zagrebu, kojeg uz dnevnu vrućinu i sparinu čeka i vrlo topla noć. Upravo za metropolu te sjevernu Hrvatsku je najavljeno crveno upozorenje, odnosno vrlo velika opasnost. Narančasto upozorenje dobili su Karlovac i Osijek, što znači veliku opasnost. Najviša temperatura zraka bit će od 32 do 34 stupnjeva Celzijevih, dok bi Osijek mogao dogurati i do 35 stupnjeva. Za karlovačko područje također su najavljene paklene vrućine, do 34 stupnjeva Celzijevih.

Ovakvi nepovoljni vremenski uvjeti uzimaju danak u zdravlju građana, a pogotovo su u opasnosti djeca i starije osobe. Bez obzira na navedeno, toplinski udar je ono što može pogoditi bilo koga, kada se radi o ovakvim esktremnim vremenskim prilikama, zbog čega je Hrvatski zavod za javno zdravstvo donio nekoliko preporuka za građane. Isto su učinile i liječnice iz Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba i Nastavno zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

"Uzimati veće količine tekućine, to je obično voda, čaj. Ne treba biti hladno, piti dvije litre dnevno. Prehrana mora biti lagana, temeljena na varivima, povrće, voće. A ovo kada sam govorila o napitcima to je voda, limunada, čaj. Izbjegavati gazirana i alkoholna pića", rekla je doktorica Marija Rimac iz Zavoda za hitnu medicinu grada Zagreba.


Posebno na oprezu moraju biti starije osobe

"U pravilu starije osobe moraju biti na oprezu i ne smiju se izlagati suncu u razdoblju do 11 do 17 sati. Ne smijemo pri tome zabraniti ili bojati se ne izvršavati aktivnosti jer tijekom starenje strahovito je važno biti neprestano tjelesno aktivan uz psihičku aktivnost", kazala je doktorica Spomenka Tomek-Roksandić iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Dr. Andrija Štampar.

Najbitnije je da tijelo rashladite što je više moguće te da kroz dan uvijek budete dovoljno hidratizirani. Pijte negaziranu ili mineralnu vodu, a ne napitke s kofeinom, alkoholom ili šećerom. Izbjegavajte boravak na suncu između 10 i 17 sati, a kupajte se u mlakoj vodi.

Prikladna odjeća može puno pomoći

Bitno je nositi odjeću od prirodnih materijala te zaštititi oči i glavu od direktnog sunca. Spavajte na laganoj posteljini, po mogućnosti bez jastuka kako bi izbjegli akumulaciju topline od tijela. Jedite češće, ali male obroke te izbjegavajte namirnice bogate bjelančevinama.

Dom rashladite tako da sobna temperatura bude niža od 32 stupnja danju, a 24 stupnja noću, što je osobito važno za djecu i starije od 60 godina te osobe s kroničnim zdravstvenim tegobama.

Ukoliko ste u mogućnosti izbjegavajte težak fizički rad i nipošto ne ostavljajte djecu niti životinje u parkiranom vozilu, savjetuje HZJZ.


Pročitajte više