DUZS odgovara na optužbe i donosi kronologiju gašenja: Požar kod Selca i Crikvenice je uspješno i kvalitetno ugašen

DRŽAVNA uprava za zaštitu i spašavanje reagirala je na danas objavljene izjave Mladena Magdića, predsjednika Odbora profesionalnih vatrogasaca Sindikata državnih službenika i namještenika RH.

> Vatrogasac o smrti kolege i požaru: Tko će vam sada biti kriv? Vlada: Mi se prvenstveno brinemo za gospodarski oporavak

Kako tvrde, "Magdić iznosi čitav niz neistina i netočnih tvrdnji uperenih protiv Državne uprave za zaštitu i spašavanje i ravnatelja Jadrana Perinića, a posredno i protiv cjelokupnog sustava zaštite od požara Primorsko-goranske županije".

"Prije svega, moramo naglasiti kako ovakvi neprovjereni i neistiniti napisi štete sustavu vatrogastva, iako je cjelokupna akcija gašenja požara bila uspješna, bez stradalih osoba i veće materijalne štete na gospodarskim i stambenim objektima. Usprkos jako teškim uvjetima, prilikom intervencije iskazano je veliko zalaganje i požrtvovnost vatrogasaca, ne samo Primorsko-goranske županije, nego svih vatrogasaca koji su bili upućeni u ispomoć gašenju požara. Kako bismo razjasnili i otklonili sumnje u ispravnost postupanja u akciji gašenja požara na području Selca i Crikvenice, u nastavku dostavljamo kratku kronologiju akcije gašenja", napisano je u priopćenju kojemuu potpisu stoji "kabinet ravnatelja".

Dojavu o požaru kod Selca zaprimio je Vatrogasni operativni centar Javne vatrogasne postrojbe Crikvenica 23. srpnja u 8,35 sati. S obzirom na nepovoljne vremenske prilike, odmah su pokrenuti postupci podizanja zemaljskih i zračnih snaga za gašenje požara. Kako se požar brzo širio, aktivirani su i postupci podizanja snaga u cijeloj županiji tako da je već oko 11 sati u gašenju sudjelovalo preko 100 županijskih vatrogasaca iz 20-ak dobrovoljnih vatrogasnih društava i javnih vatrogasnih postrojbi, a na požarište je pristizalo još stotinjak vatrogasaca s područja Gorskog kotara. Kako je poznato, puhala je bura orkanske jačine tako da zračne snage iz više pokušaja nisu mogle djelovati.

40 požara na priobalju toga dana

Valja napomenuti kako su u isto vrijeme na području Primorsko-goranske županije bila još dva veća požara, jedan na otoku Rabu i jedan sjeverno od Mošćeničke Drage, a na području priobalja tog je dana bilo preko 40 požara otvorenog prostora koji su također zahtijevali angažiranje značajnog broja vatrogasnih snaga. Tijekom tog dana je uzduž cijelog priobalja, od Istre do Mljeta, bilo angažirano preko 700 vatrogasaca s više od 170 vatrogasnih vozila.

Sredinom dana pokrenuti su i postupci sukladno Planu intervencija kod velikih požara otvorenog prostora RH, što podrazumijeva upućivanje vatrogasnih snaga iz ostalih županija i formiranje Stožera zaštite i spašavanja. Također, pokrenuti su postupci za upućivanje dodatnih vatrogasnih snaga iz Državne intervencijske postrojbe Zadar te Zadarske, Zagrebačke, Karlovačke, Ličko-senjske, Krapinsko-zagorske, Varaždinske županije te Grada Zagreba. Ujedno je zatražena pomoć i Namjenski organiziranih snaga vojske te poslan zahtjev za angažiranje 80 vojnika. Do jutarnjih sati 24. srpnja na požarištu je bilo angažirano 425 gasitelja s 85 vatrogasnih vozila te 100 pripadnika Hrvatske vojske. Ujedno je upućen zahtjev za angažiranje četiri koji su uspješno započeli djelovanje te je požar proglašen ugašenim 24. srpnja oko 13 sati, iako su dežurstva i sanacija nastavljeni i dalje.

S obzirom na to da je požar na pojedinim mjestima ugrožavao i stambene objekte, za očekivati je bilo i aktiviranje lokalnog stanovništva koje se uključilo u obranu od požara, kako bi zaštitili vlastitu imovinu.  U pomoć su, temeljem odluke Stožera zaštite i spašavanja i sukladno svojim obvezama, priskočili i djelatnici Šumarije i komunalnih društava iz Crikvenice i Novog Vinodolskog. Pri tome valja naglasiti kako mobilizacija stanovništva nije bila proglašena, a u gašenju požara su angažirani isključivo dobrovoljni i profesionalni vatrogasci koji su na odgovarajući način opremljeni i educirani.

"U prilog tome idu i brojne pohvale"

"Zaključno, gašenje požara kod Selca pokazalo je brzinu i učinkovitost sustava vatrogastva budući da je požar već u jutarnjim satima 24. srpnja stavljen pod nadzor. Još jednom naglašavamo da je puhala orkanska bura, zračne snage nisu mogle djelovati, uspješno i na vrijeme je provedeno sklanjanje turista iz kampa radi velike količine dima, aktiviran je Stožer zaštite i spašavanja, a uz pomoć komunalnih službi i civilne zaštite, koja je aktivirana preko Područnog ureda za zaštitu i spašavanje Rijeka, formiran je centar za odmor vatrogasaca i eventualni prihvat stanovnika za slučaj evakuacije, do koje na sreću nije došlo", naglašavaju.

"U prilog svemu navedenom govore i brojne pohvale ne samo ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića i ministra turizma Veljka Ostojića, nego i mještana, turista, predstavnika lokalne i županijske vlasti, kao i Gorana Frankovića, predsjednika Udruge profesionalnih vatrogasaca koji je za razliku od gospodina Magdića bio na terenu i s pravom ustvrdio kako su 'snage dizane u granicama koje se inače planiraju'", završava priopćenje DUZS-a,

Pročitajte više