Dalmaciji ovog vikenda prijeti toplotni udar

VEĆ OD ranog jutra prvog dana ljeta diljem Hrvatske izmjerene su visoke temperature, pa je tako u 6 sati ujutro u Splitu i na Malom Lošinju izmjereno već 25 stupnjeva, a u Zagrebu 21 stupanj.

Živa će se u pojedinim krajevima danas penjati i do 38 stupnjeva uz visok UV index, pa su iz Ministarstva zdravlja ponovno upozorili građane, osobito starije i bolesne, da ne izlaze iz svojih domova od 10 do 17 sati. Također, treba piti puno tekućine, te izbjegavati tešku i masnu hranu.

Liječnička preporuka: pijte puno tekućine, izbjegavajte sunce i pretjeranu količinu hrane, kaže liječnik zagrebačke Hitne, Mladen Hron.

"Između 10 i 17 izbjegavati izlaganje vrućine, adekvatno oblačenje s unosom dovoljno tekućine - barem dvije do tri litre, naročito paziti kod izlaska iz klimatiziranih prostorija, izbjegavati gužvu, a kronični bolesnici trebaju redoviti piti svoju terapiju", preporučuje Hron.

Ipak, dobra je vijest da su poslijepodne i osobito navečer u unutrašnjosti zemlje mogući pljuskovi i grmljavina.

Dalmaciji prijeti toplotni udar

Dalmaciji sljedeća 4 dana prijeti toplotni udar. Prvi će nas, prema najavama, pogoditi već danas jer se očekuju temperature do visokih 38 stupnjeva.

Zbog najavljenih vrućina trebamo biti vrlo oprezni, na što nas upozorava i Ivana Bočina iz Zavoza za javno zdravstvo.

"Trebali bi uzimati dovoljne količine tekućine i osobito paziti da ne dehidriraju i to se prvenstveno odnosi na skupine koji su najosjetljivije kao što su djeca, starije osobe i bolesnici", naglasila je Bočina.

Vrući dan očekuje se i sutra kada će opasnost od toplotnog udara biti umjereno do velika. Nema najava pada temperatura niti za vikend. Zbog toga je jedini savjet, šešir na glavu, boca vode u ruku i tko može, pravac na plažu.

Pročitajte više