Debeljak troši državni novac na svoja društva, a Vrdoljak će mu prilagoditi program restrukturiranja?!

Foto: Index

NALAZ Državne revizije za Ministarstvo gospodarstva za 2013. godinu otkriva šokantne stvari vezane za Brodosplit i odlazak Ruđera Friganovića, direktora Hrvatske brodogradnje Jadranbroda, iz Nadzornog odbora splitskog škvera.

Na heavy lifterima Debeljak napravio gubitak od 172 milijuna kuna!

HBJ je do konca 2013. godine dostavio Ministarstvu gospodarstva sedam izvještaja o nadzoru realizacije Programa restrukturiranja i Ugovora o prodaji i prijenosu dionica Brodosplita. Zaključci su sljedeći: proizvodni rezultati na brodovima u gradnji sve više odstupaju od planiranih te se povećavaju troškovi i gubici na gradnjama. Na heavy lifterima za Nizozemce, novogradnji 473 ostvaren je gubitak od 114 milijuna kuna, a na novogradnji 474 58,9 milijuna kuna sa stanjem na koncu listopada 2013. godine. Kupac, odnosno, brodogradilište provodi organizacijsko restrukturiranje koje nije u skladu s Programom restrukturiranja niti s Ugovorom o prodaji i prijenosu dionica.

Debeljak državni novac koristi za otpremnine i pozajmice svojim društvima?!

Navodi se i kako su otpremnine zaposlenicima isplaćene iz sredstava državne potpore, a prema Programu restrukturiranja trebale su biti isplaćene iz sredstava vlastitog doprinosa kupca, odnosno, brodogradilišta koje ne ostvaruje vlastiti doprinos u skladu s Programom restrukturiranja. Financijski rezultat, postignut uz isplatu značajnih sredstava državne potpore, ukazuje na neracionalnost u poslovanju i ne upućuje na postizanje održivosti poslovanja. Dio sredstava državne potpore brodogradilište koristi nenamjenski kroz isplate otpremnine radnicima, financiranje novogradnje te davanje pozajmica ovisnim društvima. Navedeno ukazuje da Brodosplit u značajnoj mjeri ne izvršava određene elemente Programa restrukturiranja i Ugovora te bi uz porezni nadzor trebalo obaviti i proračunski nadzor u cilju utvrđivanja zakonitosti i svrishodnosti korištenja sredstava državne potpore jer postoje značajni rizici da se sredstva državnog proračuna koriste nesvrsishodno i zbog neracionalnosti u poslovanju. 

Vrdoljak ne raskida ugovor, već prilagođava program restrukturiranja Debeljakovim mogućnostima

Nalaz revizije podnijet je u lipnju i jedino što se nakon toga dogodilo je da je Friganović napustio Nadzorni odbor Brodosplita. Ministar Vrdoljak reagirao je prilično blago i u Brodosplit poslao preporučeni porezni i proračunski nadzor. Pokušali smo doznati ima li kakvih novih saznanja o tome što bi trebalo napraviti sa splitskim škverom, ali zasad se nije moglo ništa službeno dobiti, osim da je predložen Friganovićev zamjenik za Nadzorni odbor. 

Unatoč tome što je Friganović konstatirao da Debeljak ne ispunjava obaveze koje je preuzeo ušavši u splitski škver, ministar Vrdoljak o raskidanju ugovora ne razmišlja, već nas je prošli mjesec izvijestio kako će pregovarati sa Upravom Brodosplita "kako bi poboljšali postojeći program restrukturiranja i prilagodili ga promjenama u internom i eksternom okruženju." Nejasno je zbog čega ministar Vrdoljak program restrukturiranja želi promijeniti kada je već evidentirano da ga se ne ispunjava. Nije valjda da je promjena usmjerena na to da se program prilagodi realnim Debeljakovim mogućnostima da ga ispuni? Ako je tome tako, pitanje je čemu se onda i pisao prvotni program i tko će odgovarati za nenamjensko trošenje državnog novca, a radi se, podsjetimo, o milijardu i pol kuna državnog poticaja u prvih pet godina Debeljakovog upravljanja splitskog škvera.

Debeljak prikazao 595 milijuna kuna vlastitog doprinosa, priznato mu tek 130 milijuna kuna

Nadzor splitskog škvera ustanovio je da postoje određeni problemi kod utroška tih sredstava, odnosno određene neusklađenosti utroška s predviđenim u Programu i Ugovoru o prodaji. Došlo je, naime, do različitih tumačenja države i Debeljaka oko tzv. vlastitog doprinosa. Debeljak je tako prikazao da je do konca 2013. godine ima 595 milijuna kuna vlastitog doprinosa, no nadzor mu je uz široko tumačenje pravila o restrukturiranju priznalo tek oko 130 milijuna kuna, dakle, gotovo pet puta manje. Sve ostalo im je bilo upitno zbog vjerodostojnosti unosa vlastitog doprinosa ili zbog činjenice da se struktura vlastitog doprinosa po namjenama bitno razlikuje od one predviđene Programom restrukturiranja.

Vrdoljaka i Milanovića uplašila odvjetnička kuća koju je angažirao Debeljak?

Zanimljivo je svakako da se ističe kako je Debeljak angažirao odvjetničku kuću, specijaliziranu za državne potpore i restrukturiranje društava koja potvrđuje stavke njegove Uprave. Čini se da je to poprilično zaplašilo ministra Vrdoljaka. Ministarstvo, naime, smatra da sud o prihvaćanju pojedinih stavki može donijeti jedino Europska komisija, kojoj dostavlja šestomjesečna izvješća, sukladno ugovoru o pristupanju RH Europskoj uniji. Znači, imamo ministra, a konačno i premijera, koji se ne želi upuštati u nepravilnosti konstatirane u Brodosplitu, a koje se odnose na stotine milijuna kuna poreznih obveznika koje je Debeljak potrošio mimo preuzetih obveza, dok s druge strane ni iz daleka nije izvršio preuzete obaveze. Vrdoljak, a zajedno s njim i Zoran Milanović, očito i dalje smatraju da Debeljak nema alternativu.

Što radi Dinko Cvitan?

Nevjerojatno je da cijela ova situacija prolazi bez reakcije DORH-a. Kada se oni planiraju aktivirati? Dok se Cvitan probudi iz zimskog sna, Debeljak bi lako mogao kupiti i Jadroplov, državnog brodara koji se nudi za atraktivnih 130 milijuna, a gazda Brodosplita nudi još par desetaka milijuna dobre ruke, što i nije neka poteškoća uz obilato financiranje sa državne sise.

> Reagiranje Brodosplita: Nekima je Brodosplit očito na meti jer se ne uklapa u stereotipe dodvorica i poslušnika

Pročitajte više