Deutsche Welle: Opet nismo dobili odgovor na pitanje tko je kriv za Domovinski rat

Foto: Hina

ZA GRAĐANE  je presuda Međunarodnog suda pravde bila još jedna prilika da se nedvojbeno utvrdi tko je krivac za Domovinski rat. Odgovor na to često postavljano pitanje nisu dobili. Sasvim sigurno presuda, koju se čekalo više od 15 godina, nije doprinijela razbijanju skepse prema međunarodnim sudovima, piše Deutsche Welle.

Slično pitanje postavlja i povjesničar dr. Davor Marijan koji je i sam sudjelovao u pisanju povijesnog dijela tužbe. Kaže da nema nikakve dvojbe da je za zločine u Vukovaru i Škabrnji bila odgovorna Jugoslavenska narodna armija koja je, de facto, ali ne i de iure, bila srpska vojna sila.

"Dali smo dovoljno dokaza. Ona od srpnja 1991. izrazito djeluje kao srpska vojna sila. To nije nimalo sporno prema brojnim objavljenim dokumentima. Ali sada se postavlja pitanje tko je kriv, ako znamo da sve što je imala JNA, njezino naoružanje, bezvrijedna oprema i ono što je najvrjednije - arhiva, završilo u Beogradu? Srbija je ekskluzivni vlasnik svega, a mi smo došli do toga da nitko nije kriv. Ako država nije potpisala Konvenciju o sprečavanju i kažnjavanju zločina genocida, znači li to da može činiti što god hoće?", komentirao je Marijan za Deutsche Welle činjenicu da je sud iz optužnice eliminirao navedene zločine zato jer su počinjeni prije no što je Srbija formalno postala državom u travnju 1992.

"Srbija je problematičan susjed"

Marijan kaže da je sudska protutužba bila loša.
 
"Bila je smiješno dokumentirana u povijesnom dokazu. Nije imala šanse. Budimo iskreni, u 20. stoljeću na ovim su prostorima bila četiri rata, Srbi su izazvali sva četiri. Njihova politička elita nikako da se zbroji. Sve dok sama ne pokrene samoočišćenje, Srbija će biti problematičan susjed svima koji ju okružuju. Ako ništa, sud je zatražio nastavak procesa traženja nestalih u Domovinskom ratu. To je uvjet za nekakve pristojne odnose. Ne moramo se voljeti, ali se moramo uvažavati“, navodi povjesničar.

Budućnost odnosa dvaju naroda ipak, smatra Marijan, ovisi o Beogradu.

"Budimo iskreni, odnosi Hrvatske i Srbije variraju. Srbija ima hegemonistički stav koji joj dugoročno ne ide u prilog. Ovo je bila prigoda da se silom suoči s tim razdobljem svoje prošlosti. Kad krene spirala zla, teško ju je zaustaviti. Uvijek je bitan uzrok i tu nema nikakve dvojbe. Ova presuda će naštetiti najviše građanima Srbije. Teško je nekome presuditi za genocid, jer se radi o dugotrajnim posljedicama, ma koliko bi takva presuda bila otrežnjavajuća. Možete zamisliti kako je imati putovnicu države osuđene za genocid", zaključio je Marijan.

Pročitajte više