Deutsche Welle: "U ime obitelji" je atak Crkve na jedno od najvažnijih ustavnih prava

Foto: Goran Mehkek (Cropix) 

"I DOK čelni ljudi inicijative tvrde da nije riječ o akciji koju je potaknula Katolička crkva, malo tko sumnja da je upravo ona, uz potporu glavne oporbene stranke, osigurala infrastrukturu za njeno provođenje. Neskriveno, riječ je o aktivistima koji su se oštro protivili promicanju rodne i spolne ravnopravnosti kroz zdravstveni odgoj u osnovnim i srednjim školama", donosi Deutsche Welle koji su popratili današnu vijest da su aktivisti "U ime obitelji" (UIO) u Saboru predali 749 000 prikupljenih potpisa za raspisivanje referenduma kojim bi se u Ustav upisala odredba prema kojoj je brak rezerviran isključivo za ženu i muškarca.
 
DW naglašava da unatoč tome što stručnjaci za Ustav tvrde da se referendum mora raspisati te da će u protivnom nastupiti ustavna kriza, vladajuća lijevo-liberalna koalicija traži izlaz iz neugodne situacije. Aktivisti za ljudska prava negoduju, a dio javnosti zahtjeva odgovore na pitanja tko je financirao akciju te zašto se odredba koja već postoji u Obiteljskom zakonu baš sada želi ugraditi u Ustav, iako ne postoje naznake da bi vladajući uopće htjeli istospolnim parovima dati pravo braka.
 
Za politologa Hrvoja Špehara sa zagrebačkog Fakulteta političkih znanosti uspjeh ove inicijative počiva na činjenici da se Vlada nije znala nositi s ekonomskim problemima. Pravnik Marko Sjekavica iz Građanskog odbora za ljudska prava za DW iznosi sumnju u vjerodostojnost broja  prikupljenih potpisa te misli da nije u pitanju sukob različitih ideologija i svjetonazora. 
 
"Tu se radi o direktnom, od Crkve orkestriranom, ataku na jedno od najvažnijih ustavnih prava – prava na dostojanstvo. Radi se o pokušaju podrivanja jednakopravnosti kao jednog od temelja na kojima počiva ova društvena zajednica“, kaže Sjekavica za DW. 

Pročitajte više