Devet godina slao iznuđivačka pisma čelnicima Plodina: Joso Noković ostaje u istražnom zatvoru

Screenshot: YouTube

JOSO Noković, 49-ogodišnji Riječanin optužen za iznude svota do 800.000 eura uz prijetnje smrću i trovanja artikala u prodavaonicama, ostaje u istražnom zatvoru, odlučilo je izvanraspravno vijeće Županijskoga suda u Rijeci.

Određeno mu je i jamstvo od 300.000 kuna koje može zamijeniti istražni zatvor, doznaje se na riječkom sudu.

Nokovića je optužilo Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci za jednu iznudu, pet iznuda u pokušaju i nedopušteno posjedovanje oružja.

Devet godina slao iznuđivačka pisma

Tereti ga se da je od veljače 2006. do ožujka 2014. slao tzv. iznuđivačka pisma na nekoliko adresa tražeći od 20.000 do 800.000 eura. Iznuđivao je članove Uprave i Nadzornog odbora trgovačkog lanca Plodina.

Noković je, utvrdilo je Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci, prijetio smrću iznuđivanima i članovima njihovih obitelji, trovanjem artikala u prodavaonicama te postavljanjem eksploziva ako od njih ne dobije traženi novac ili ako obavijeste policiju.

Umirovljeni pravosudni policajac

Unatoč tome, iznuđivani su prijavili slučaj policiji te je nakon više mjeseci istrage u ožujku ove godine uhićen Joso Noković, umirovljeni pravosudni policajac.

U njegovu stanu pronađene su bilježnice sa svim njegovim postupcima vezanim uz iznude te s onim što je planirao. Pronađen je i pištolj s metcima za koji nije imao dozvolu.

Pročitajte više