Devet mjeseci zatvora za pijanog pilota koji se spremao za polijetanje sa 156 putnika i članova posade

Foto: apakistani.com

PAKISTANSKI civilni pilot osuđen je u petak u Leedsu, na sjeveru Engleske, na devet mjeseci zatvora pošto je u pijanom stanju uhićen u zrakoplovu koji se spremao za polijetanje sa 156 putnika i članova posade. Pedesetpetogodišnji pilot kompanije Pakistan International Airlinesa (PIA) uhićen je 18. rujna u zračnoj luci Leeds Bradford dok je obavljao redovite zadnje provjere u pilotskoj kabini Airbusa 310 na letu za Islamabad.

Policija je intervenirala nakon dojave zemaljskog osoblja koje je primijetilo nesiguran hod pilota i osjetilo da zaudara po piću. Alkotest je pokazao trostruko veću razinu alkohola u krvi od dopuštene, koja je za pilote zrakoplova u Velikoj Britaniji 9 mikrograma/100 ml (za vozače automobila je 35 mikrograma/100 ml).
 
Irfan Faiz je rekao policiji da je tijekom noći prije leta popio tri četvrtine boce viskija a zadnji gutljaj popio je u tri sata ujutro. Sudac suda u Leedsu zaprepastio se u petak doznavši da po važećim propisima u Pakistanu između pijenja zadnje kapi alkohola i polijetanja mora proći tek dvanaest sati, bez obzira na konzumiranu količinu pića.
 
Sudac Peter Coulson iznenadio se također što piloti koji su redovito polijetali iz Velike Britanije nisu bili upoznati s britanskim zakonima o tom pitanju.
 
PIA je otpustila Faiza, oca dvoje djece, nakon njegova uhićenja.

Pročitajte više