Dok Zapad samo promatra i pregovara, sirijskoj djeci amputiraju ruke i noge

Screenshot: Youtube

SIRIJSKI liječnici prisiljeni su ranjenoj djeci amputirati udove jer nemaju potrebne lijekove i medicinsku opremu, stoji u izvještaju humanitarne organizacije Save the Children, prenosi Al Jazeera.

Organizacija navodi da je 10 tisuća djece ubijeno tijekom rata u Siriji, a za ranjene nema lijekova u bolnicama jer je zdravstveni sustav opustošen.

"Primili smo kritično povrijeđenu malu djevojčicu. Nismo ništa mogli učiniti nego čekati da ona umre jer nismo imali medicinsku opremu, niti lijekove. Ni danas ne mogu zaboraviti njeno lice", rekao je zdravstveni radnik poznat samo kao Anas.

"Novorođenčad umire u inkubatorima zbog nestanka struje. U nekim slučajevima, pacijenti biraju da budu udareni metalnim šipkama kako bi izgubili svijest jer nema anestezije. Pacijenti dolaze u bolnice u kojima nema zdravstvenih radnika, pa sami povezuju djecu na infuziju", navodi se u izvještaju.

Ugroženi su životi i nerođene djece u Siriji, a trenutno 4,3 milijuna djece treba humanitarnu pomoć. Porastao je i broj oboljelih od meningitisa te dječje paralize. U Siriji prijeti kolaps čitavom zdravstvenom sustavu dok bi se razni virusi mogli proširiti i na druge države.

Pročitajte više